Peste șase milioane de lei, recuperați în cauza evaziunii fiscale a unei rețele de restaurante

Două societăți cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii hoteliere și alimentație publică, precum și administratorii acestora, sunt învinuiți de săvârșirea evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari.

Potrivit circumstanțelor cauzei penale, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2017, fondatorul societăților comerciale, împreună cu soția sa în calitate de director și o persoană din subordine – contabilul șef, controlând direct și prin intermediul persoanelor interpuse activitatea mai multor agenți economici din orașul Chișinău, au săvârșit acțiuni de eschivare de la achitarea impozitelor şi taxelor.

Aceasta s-a făcut prin includerea în documente contabile, fiscale şi financiare a datelor vădit denaturate privind veniturile şi cheltuielile, a unor cheltuieli care nu au fost folosite în activitatea societăților şi care au la bază operaţiuni ce nu au existat.

Astfel, prin neachitarea impozitelor și taxelor, bugetului public național i-a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 6 668 000 lei.

În urma perchezițiilor efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au fost depistate și ridicate mijloace financiare necontabilizate, calculatoare, aparate de casă, suporturi electronice pe care se păstrează evidența contabilă, documente fiscale și documente contabile, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte și documente.

În privința membrilor grupului criminal au fost aplicate măsuri preventive sub formă de arest și eliberare provizorie sub control judiciar.

Totodată, în cadrul urmăririi penale a fost recuperată cu achitarea la bugetul public a sumei de 6 668 000 lei .

Cei trei făptuitori riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar cele două societăți comerciale – amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.