Linkuri accesibilitate

Marea Britanie cere solidaritatea UE în cazul Skripal


Șefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene se reunesc la 22 şi 23 martie 2018 la Bruxelles pentru a discuta pe marginea unor chestiuni stringente ale blocului comunitar precum sistemul de taxare la nivel comunitar, afacerile externe, zona Euro şi Brexit.

Vor fi adoptate o serie de concluzii privind locurile de muncă la nivel european, creşterea economică şi competitivitatea. Premierul britanic, Theresa May a declarat că va cere liderilor țărilor comunitare să se alature Marii Britanii și să semneze o declarație de condamnare a acțiunilor Moscovei, în legatura cu otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal si a fiicei sale în Marea Britanie.

Premierul britanic Theresa May în Parlament, Londra, 21 martie 2018
Premierul britanic Theresa May în Parlament, Londra, 21 martie 2018

Potrivit cabinetului britanic, doamna May le va spune colegilor săi europeni că ” numai uniți ” vor putea să față față acestor amenințări și că, în ciuda Brexitului, „ Marea Britanie va sta urmăr la umăr cu Uniunea Europeana și NATO” pentru a face față acestor amenințări. Ieri, la Moscova a avut loc un brifing cu diplomatii străini acreditați in Rusia – întilnire boicotata de ambasadoarea Marii Britanii – și în care a fost transmis mesajul Kremlinului – că Marea Britanie sau Statele Unite ar fi pus în scenă atacul cu gaz toxic . Ambasadoarea britancă a respins sugestiile ca fiind” minciuni si dezinformări”. La reuniunea de urgenta a ministrilor de externe din 19 martie, reprezentantii Greciei si Ungariei au exprimat rețineri față de pozitia Londrei . Uniunea Europeana poate emite o declarative oficiala numai daca este aprobată în unanimitate. La Berlin, ieri, cancelara Germaniei Angela Merkel și-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie.

La reuniunea de la Bruxelles, România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG