Refuzând să se închine idolilor, ei au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre la indicaţia împăratului roman de Răsărit Licinius. Prin semne divine au fost însă întăriţi în dreapta credinţă.

În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei, însă apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra lor. Pentru că au scăpat cu viaţă, sfinţii au fost arşi de vii. 

În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îndemânării iernii cu primăvara. De aceea, în aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri. 

De asemenea, în această zi se mănâncă colăcei în formă de opt numiţi „sfinţişori” şi se beau 40 de pahare cu vin. Gospodarii fac focuri în ogrăzi, stropesc animalele cu apă sfinţită şi taie primele corzi ale viţei de vie. Ei spun că în acest fel reuşesc să „ardă răul". Se mai spune că aşa cum va fi timpul astăzi, va fi şi în ziua de Paşte.