Iată doar unele nereguli şi abateri constatate de auditorii Curţii:

- Neînregistrarea în evidenţa contabilă a terenurilor a condiţionat raportarea neveridică a acestora cu 9 milioane 790 de mii de lei;

- Neutilizarea a 297 de unităţi mijloace fixe cu valoarea iniţială de 4 milioane 356 de mii de lei;

- Materiale în valoare de peste 342 de mii de lei, procurate în anii 2004-2016, până în prezent nu au fost utilizate, acestea fiind deja uzate fizic şi moral, nefiind posibilă utilizarea acestora de către companie în viitor;

- Denaturarea cheltuielilor privind achiziţionarea sistemului portabil Video Uplink în sumă de 1 milion 382 de mii lei, comparativ cu suma de 514 mii de lei, planificată iniţial pentru sistemul nominalizat.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat că informaţiile prezentate privind veniturile din prestarea serviciilor de publicitate electorală au fost denaturate cu suma totală de 229 de mii de lei. Mai mult, instituţia publică a admis ratarea unor venituri din publicitate în sumă de 731 de mii de lei. Totul din cauza lipsei controlului intern pricind aplicarea tarifelor corespunzătoare.

Curtea de Conturi a remarcat şi starea dezastruoasă a unor încăperi, ceea ce pune la îndoială capacitatea tehnică a companiei de a-şi continua activitatea. Astfel, din suma totală a cheltuielilor pentru anul 2016, doar 0,2% au fost direcţionate către reparaţii. În pofida numeroaselor abateri semnalate de raportorii Curţii de Conturi, preşedinta companiei, Olga Bordeianu, s-a prezentat bine-dispusă în faţa membrilor Curţii şi a declarat, pe un ton jucăuş, că toate carenţele vor fi remediate.

Preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, nu este, însă, la fel de optimist în privinţa evoluţiilor de la Teleradio-Moldova.

În cadrul şedinţei, Olga Bordeianu s-a plâns că mai mulţi antreprenori, care folosesc terenurile sau încăperile companiei nu achită niciun ban şi, astfel, instituţia este nevoită să se judece cu anii cu respectivii oameni de afaceri. Totuşi...

În ceea ce ţine de cheltuilile de personal, nedefinirea clară a reglementărilor interne pentru stabilirea nivelului de premiere a angajaţilor a generat cheltuieli neargumentate în sumă de 462 de mii de lei. Precizăm că în perioada efectuării auditului financiar, Teleradio-Moldova a beneficiat de subvenţii din bugetul de stat de peste 90 de milioane de lei. Compania şi-a acoperit cheltuielile din venituri proprii, în proporţie de doar 20 la sută. Doar cheltuiele pentru achitarea salariilor s-au ridicat la peste 44 de milioane de lei, iar la capitolul ”alte cheltuieli” sunt indicate peste 49 de milioane de lei.