/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Trei bucătari francezi au descoperit „gustul” Moldovei la o mănăstire. S-au bucurat de o excursie în beci și au gătit plăcinte moldovenești

missing
21 martie 2018, ora 16:10

Timp de mai multe secole, mănăstirea Frumoasa din Călărași a reușit să păstreze, cu strictețe, zeci de rețete tradiționale moldovenești. Trei bucătari francezi, care se află în Moldova pentru a împărtăși din secretele bucătăriei franceze, au fost în vizită la această mănăstire.

Bucătarii, împreună cu măicuțele, au gătit plăcinta tradițională cu gâțe – rețeta căreia a fost transmisă din generație în generație, de aproape 100 de ani.

„Plăcinta tradițională se face cu brânză, cartofi, varză, cu ce vreți și cu mărar și cu ceapă, dar astăzi va fi cu bostan și vișină,” susține Andreea, ascultătoare la mănăstire.

Chiar dacă se numără printre cei mai buni bucătari din Franța, unii fiind proprietarii unor restaurante cu stea Michelin, aceștia nu s-au aruncat să le de-a lecții maicilor de la mănăstire. Ba din contra, au apreciat felul în care au gătit și au făcut glume.

A fost o experiență unică, minunată. Am învățat rețete noi și toate acestea într-un loc magnific”, declară Franck Audu, bucătar francez.

„A fost o experiență frumoasă. Oamenii sunt ospitalieri, măicuțele ne-au primit foarte bine”, menționează Julien Cruege, bucătar francez.

Bucătarii francezi spun că au fost cuceriți de gustul plăcintelor, dar nu ar dori să o includă și în meniurile din Franța.

„Nu este important să gătim această plăcinte la noi în Franța, este mult mai important ca noi ca străini să ne putem bucura de ele de fiecare dată când venim în Moldova,” adaugă cel de-al treilea bucătar Jean Pierre Xiradakis.

Bucătarii s-au lăsat duși de val și au vrut să experimenteze – au făcut o plăcintă cu dovleac și vișină. Francezii au avut parte și de o excursie prin beci, unde se păstrează conservele făcute din produsele recoltate pe teritoriul mănăstirii.

Orice pelerin care vine la noi, la slujbă, este invitat la masă cu bucatele de la mănăstire. Maica Nionela face marinatele bune, Maica Andreea – socurile, Maica Maura – cu compoturile”, a subliniat miaca Paisa.

„Trebuie să revenim la natură și la ceea ce este firesc. Situația în care măicuțele gătesc produsele pe care le-au crescut ele, le-au conservat ele și le consumă – aceasta mi se pare cel mai important”, a declarat Jean Pierre Xiradakis.

Bucătarii francezi spun că gastronomia moldovenească nu are nevoie să fie reinventată pentru a se alinia la cerințele internaționale.

„Nu este nevoie de nimic altceva decât ca moldovenii să gătească din suflet, ceea ce le place, respectând rețetele și produsele”, susține bucătarul francez Julien Cruege.

Cei trei francezi se vor afla, timp de o săptămână, în Republica Moldova. Activitatea bucătarilor face parte din campania internațională „Gout de France” ce are ca scop promovarea gastronomiei locale ca fiind un element-cheie al ofertei turistice a unei țări.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram