14:34:23 25.04.2024
Stiri

Lupu, tot mai IZOLAT în rândurile PD? Diacov consideră că în Constituție demult trebuia să fie LIMBA ROMÂNĂ și pus PUNCT acestei probleme

Politică 21.03.2018 14:20 Vizualizări3407 Autor: Ziarul National
Lupu, tot mai IZOLAT în rândurile PD? Diacov consideră că în Constituție demult trebuia să fie LIMBA ROMÂNĂ și pus PUNCT acestei probleme Europa Liberă


Fondatorul și președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, admite că în interiorul formațiunii sunt păreri diferite în ceea ce privește modificarea articolului 13 din Constituție, însă afirmă că această problemă trebuia rezolvată încă în anul 1994, prin includerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă.

„Societatea este divizată și în această chestiune. Unii consideră că trebuie să fie limba moldovenească, alții consideră că trebuie să fie limba română. Eu consider de mulți ani că era bine să fie scris „limba română”. Punct. Cetățenii R. Moldova, moldovenii din R. Moldova vorbesc limba română, așa cum austriecii vorbesc limba germană, așa cum jumătate de Africă vorbește limba franceză sau portugheză, sau spaniolă ș.a.m.d., dar țările-s diferite. Așa cum Elveția vorbește și limba italiană, și limba germană, dar sunt elvețieni. Este o chestie care trebuie să treacă timpul”, a declarat Diacov într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit fruntașului PD, modificarea articolului 13 trebuie să fie realizată atunci când va exista o majoritate favorabilă acestei idei.

„Statul trebuie să facă tot ce-i posibil ca limba română să fie studiată pe întreg teritoriul R. Moldova și în zonele compacte unde trăiesc minoritățile naționale, fiindcă noi producem opoziție și în această chestiune. Dacă un copil termină școala și nu cunoaște limba de stat, inițial e o problemă de școală, dar pe urmă se transformă în problemă socială, politică și așa mai departe”, a conchis democratul.

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru știrile TVR că și-ar dori ca limba română să fie oficializată și în Constituție. Andrian Candu, susține că în pofida faptului că fostul lider al PD, Marian Lupu, afirmă că vorbește „limba moldovenească”, dânsul crede că denumirea corectă este „limba română” și își dorește modificarea Articolului 13 al Constituției.

Anterior, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, spunea că dânsul vorbește limba română, însă nu ar fi o idee ca proiectul de modificare a Constituţiei, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, să fie adus în discuţii în Parlament, pe motiv că va diviza şi mai mult societatea.

Proiectul de modificare a art. 13 din Constituție se află în Parlament și ar urma să fie dezbătut până la finele actualei sesiuni parlamentare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md