(video) Varvara Duminică: „Sunt una dintre cele două femei de etnie romă care a reușit să devină consilieră locală”

DMPH-1003

Eroina celei de-a cincea istorii a campaniei „Tu știi că poți” este Varvara Duminică, una dintre primele femei de etnie romă care deține o funcție de conducere în administrația locală. A muncit mult ca să devină consilieră locală și este gata să depună și mai mult efort pentru ca satul său de baștină, Chetrosu, din raionul Drochia, să devină o localitate echitabilă și prosperă.

Nu a crezut în stereotipuri și nu a cedat niciodată, chiar dacă nu întotdeauna a avut susținerea la care se aștepta. A reușit să devină consilieră și planurile sale de viitor nu se opresc aici.

DMPH-1008

„Sunt una dintre cele două femei rome care au reușit la alegerile precedente să devină consilieră. Am studii superioare, am absolvit Universitatea Alecu Russo din Bălți, în 1982, după care am lucrat la Ialoveni trei ani, apoi am lucrat în raionul Drochia ca educatoare, ca șefă de grădiniță și ca metodistă. Dar din anul 2004 am devenit o activistă în problemele romilor. Mi-am propus să integrez cât mai mult posibil romii în societate. Mereu a știut că poate face mai multe, de aceea s-a gândit să intervină puțin și în politică. Ideea să-și înainteze candidatura de consilieră a venit din partea unei persoane de etnie romă din România, Letiția Marc. Venind în Moldova, la organizația UN Women, care atunci aveau în desfășurare Programul „Femeile în politică”, ea a vizitat mai multe localități din Republica Moldova cu scopul de a ne convinge să ne înaintăm candidaturile de consilieri. Așa am hotărât să candidez și în sfârșit am reușit”, povestește femeia.

DMPH-1017

Nu i-a fost ușor deloc. La început nu știa prea multe, chiar și din partea consilierilor nu simțea susținere, dar, datorită faptului că este o persoană care și-a dorit să facă mai mult, într-un final a fost acceptată și a ajuns să fie ascultată. Totodată, este și președinta Comisiei de specialitate pentru problemele minorilor în Consiliul local.

„Tot timpul merg la școală, merg la grădiniță, merg la casa de cultură. Tot timpul am grijă de elevi și în vizorul meu sunt minorii și tinerii din localitate. O atenție deosebită acordăm minorilor care sunt în dificultăți sau din familii vulnerabile. Eu activez în domeniul proiectelor sociale încă înainte de a fi consilieră. Dar de când am fost investită în această funcție și mai mult m-a atras activitatea de a face ceva pentru sat, pentru copii, pentru tineret, nu doar pentru romi, dar pentru toată populația. Am câștigat un proiect și am construit un teren de joacă pentru copii și vreau să vă spun că fiind consilieră am reușit să adun mai multe fonduri. Proiectul câștigat de mine a fost de o sumă mică, dar am reușit și am adunat fonduri de 5-6 ori mai multe. Sunt și eu mulțumită, sunt și locuitorii mulțumiți că, în sfârșit, în satul nostru, a apărut un teren de joacă pentru copii”, spune Varvara Duminică.

DMPH-1035

Unul dintre scopurile de bază este să promoveze cât mai multe fete de etnie romă, ca acestea să participe la alegerile viitoare, deoarece în Consiliul local, în prezent, sunt doar trei femei și 12 bărbați. Iar pe viitor, își dorește să candideze din nou, dar deja ca o consilieră independentă și vrea să se implice cât mai mult în viața activă a satului, să implementeze diferite proiecte și să adune voluntari ca să facă lucruri frumoase pentru sat.

În 2015, pentru prima dată de la independența Republicii Moldova, două femei de etnie romă au fost alese consiliere locale. Ele au fost printre cele 15 persoane de etnie romă, șapte femei și opt bărbați care și-au depus candidatura la alegerile locale din 14 iunie 2015. Până atunci, nicio femeie de etnie romă nu a candidat la alegerile locale din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente