(foto) Noi oportunități pentru studenții și profesorii de la UTM. A fost inaugurată o platformă de laboratoare ultramoderne

7SD_0521_result-1030×685

„TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE” este noua platformă de laboratoare ultramoderne lansată la FCIM pentru studenții a patru facultăți cu profil tehnic, electronic, mecanic și ingineresc.

Condițiilor moderne de studii individuale și în grup ale studenților are două roluri primordiale: de a transfera cunoștințe (ceea ce numim educație) și de a genera cunoștințe (ceea ce numim cercetare).

Grație suportului oferit de USAID și Guvernul Suediei, anual, circa o mie de studenți de la specialitățile de inginerie, automatică, informatică, robotică, mecatronică, electronică, microelectronică, telecomunicații, tehnologia construcțiilor de mașini și inginerie industrială, vor avea posibilitatea să implementeze în mod interactiv cunoștințele dobândite, în cadrul celor trei laboratoare tematice performante, inaugurate în incinta Facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică:

#Laboratorul „Internet of Things” (IoT) – destinat proiectării și creării sistemelor de monitorizare și conducere la distanță a diverselor procese.

#Laboratorul „Sisteme Robotice Mobile” – dedicat studiului dispozitivelor și componentelor sistemelor robotizate și mecatronice, dezvoltării aplicațiilor sistemelor robotice, elaborării algoritmilor de inteligență artificială.

#Laboratorul „Măsurări, Traductoare și Elemente de execuție” – creat pentru studiul conceptelor de bază privind măsurările electrice, traductoare, elemente de execuție și achiziția de date în sistemele automate, mecatronică și robotică.

Costul proiectului se ridică la 230 de mii de dolari, dintre care 100 de mii de dolari au fost oferiți de Proiectul de Competitivitate din Moldova. La rândul său, UTM a renovat sălile de laborator, a căror suprafață totală este de 600 de metri pătrați, investind peste 1 milion de lei. Laboratoarele vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, oferite de Siemens și BitDefender: componente programabile, senzori, emițătoare, receptori, procesoare, seturi de roboți, în valoare de circa 70 de mii USD. În proiect urmează să se implice și alți agenți economici, pentru a minimiza neconcordanța dintre curriculumul facultăților de profil și cerințele pieței muncii și pentru a fortifica comunicarea dintre angajatori și universitățile care pregătesc viitorii specialiști.

7SD_0521_result-1030x685

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente