Pe site-ul CSM a fost publicată o listă cu opt judecători propuşi pentru a primi diploma de onoare a CSM. Printre aceştia s-au numărat Mariana Pitic şi Ion Muruianu. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a propus ca subiectul să fie discutat în camera de deliberare.

După deliberare, membrii CSM au decis să acorde diplome la 16 judecători. Din lista iniţială au fost evidenţiaţi doar Iurie Diaconu, de la CSJ, şi Gheorghe Iovu, de la Curtea de Apel Chişinău. Hotărârea Consiliului poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile.

Mariana Pitic este o judecătoare care a fost avansată acum doi ani de la Judecătoria Chişinău direct la Curtea Supremă de Justiţie, omiţând treapta de apel. Pitic a declarat că deţine un Porsche Cayenne care ar costa... doar 11 mii de lei şi ar fi în stare avariată. Asta după ce anterior, judecătoarea nu a declarat maşina şi a refuzat să discute cu echipa Jurnal TV despre acest subiect. Iar privitor la Ion Muruianu, acesta este unul dintre judecătorii, care se face responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Muruianu a fost în centrul unui scandal mediatic după ce i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi“. Tot astăzi, la Consiliul Superior al Magistraturii a fost anunţat concurs pentru funcţia de judecător şi preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Se întâmplă după ce acum două săptămâni, fostul şef al CSJ, Mihai Poalelungi, a fost numit judecător constituţional.