/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Autoritățile de la Chișinău sfidează Comisia de la Veneția. Noul aviz a fost solicitat de Parlamentul European

20 martie 2018, ora 18:55

În aviz, Comisia de la Veneția scrie că regretă faptul că autoritățile moldovene au ales să ignore recomandarea fundamentală de a nu trece la sistemul electoral mixt. Asta deși democrații spuneau anterior că aproape toate recomandările Comisiei de la Veneția au fost respectate. Astăzi, cei din PDM au precizat că s-au referit atunci doar la sugestiile tehnice, nu și la cea de bază – de păstrare a sistemului electoral proporțional.

„Într-adevăr, peste 90% din toate recomandările tehnico-juridice au fost implementate și respectate. Ceea ce ține de dreptul suveran al statului de a modifica sau nu sistemul electoral ține de o abordare strict politică”, a menționat Sergiu Sîrbu, secretar al fracțiunii PDM.

În aviz, experții reiterează că, la nivel de circumscripții, candidații ar putea fi influențați de oamenii de afaceri. Comisia subliniază și faptul că harta circumscripțiilor deviază de la recomandările expuse anterior.

„Vom demonstra că aceste îngrijorări sunt nejustificate și că, la modul practic, nu vor avea loc astfel de probleme”, a spus Sergiu Sîrbu.

În vara anului 2017, în pofida protestelor din fața Parlamentului, democrații, socialiștii și popular-europenii au votat trecerea la sistemul de vot mixt. Comuniștii, liberal-democrații și liberalii au părăsit atunci sala în semn de protest. La câteva ore după adoptare, Igor Dodon a promulgat rapid legea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram