Republica Moldova renunță la serviciul militar obligatoriu

Republica Moldova renunță la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, timp în care urmează să aibă loc transformarea armatei Republicii Moldova în una profesionistă. Locul recruților va fi luat de militari profesioniști.

Anunțul a fost făcut astăzi a fost făcută astăzi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul şedinţei săptămânale a formațiunii.

Potrivit lui, procesul va începe din toamna anului curent. Aceasta după ce Partidul Democrat a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu.

“La elaborarea acestui studiu au lucrat mai multe ministere, agenții și experți în domeniu. Concluziile evaluării respective au confirmat îngrijorările noastre, și reiese că: se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităților armatei naționale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Președintele PDM a mai spus că în prezent se înregistrează un fenomen grav, care trebuie oprit: tineri plătesc sume mari de bani, pentru a scapă de serviciul militar. Astfel, sunt înrolați doar cei, care nu au bani să plătească.

“Ministerul Apărării, în curând, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după standardele mondiale” a declarat Vlad Plahotniuc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.