Tinerii ar putea să nu fie obligați să „slujească patriei”. Democrații propun renunțarea la „regimul de oaste cu arcanul”.

armata4
Foto: PC: www.army.md

PDM își propune, în an electoral să elimine obligativitatea regimului militar. Decizia a fost anunțată de către liderul PD în brieffing-ul lor săptămânal.

„Am solicitat o evaluare ca urmare a unor semnale cu privire la condițiile care armate le poate oferi astăzi tinerilor recruți, la moment insuficiente”, a spus Plahotniuc în cadrul brieffing-ului, menționând printre cauze și faptul că sunt semnalate și cazuri de corupere.

„La moment serviciul militar îl fac doar cei care nu pot plăti bani”, a concluzionat liderul PDM.

Propunerea a fost vehiculată în mai multe rânduri de către aproape toți Miniștrii Apărării de după anul 2009, cu excepția lui Viorel Cibotaru care menționa că dorește ca țara noastră trebuie să aibă „o armată care să rămână mixtă, cu serviciu militar atât obligatoriu, cât şi pe contract”.

„Serviciul este prevăzut în constituție, dar poate fi redus din numărul de militari în termen”, a explica această problemă în anul 2015 Anatol Șalaru, pe atunci Ministru al Apărării.

Acesta menționa că statul cheltuie sume similare pentru salarizarea unui militar prin contract și întreținerea unui soldat în termen. Totuși marea diferență este că prin contract militarul rămâne, se perfecționează în timp ce în cazul celor în termen, aceștia pleacă după un an și vine altul în loc.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente