14:49:04 29.03.2024
Stiri

Vladimir SOCOR: Ce înseamnă pentru Europa încă șase ani cu Vladimir Putin

Actualitate 20.03.2018 10:20 Vizualizări20914 Autor: Ziarul National


Vladimir SOCOR: Ce înseamnă pentru Europa încă șase ani cu Vladimir Putin sursa: digi24.ro

România are motive să se uite cu îngrijorare la cei încă şase ani pe care Vladimir Putin îi va petrece la Kremlin. Asta pentru că realegerea lui va duce la o Rusie şi mai agresivă şi sfidătoare a regulilor internaţionale. E avertismentul pe care-l transmite Vladimir Socor, expert în cadrul institutului american Jamestown Foundation şi unul dintre cei mai importanţi analişti ai politicii ruse.

Într-un interviu acordat echipei Jurnalului de Seară, Vladimir Socor vorbeşte despre cum se foloseşte Rusia lui Putin de politicieni corupţi din Europa, dar şi despre ce stă, de fapt, la baza regimului Putin.

„În Rusia, alegeri prezidenţiale, ca și cele parlamentare, nu sunt alegeri competitive. Sunt alegeri regizate cu deznodământul cunoscut dinainte. Pentru Vladimir Putin problema care se pune nu este a procentajului cu care va câștiga, dar este procentajul prezenței la vot. Pentru el este important să creeze în exterior aparența unui consens politic intern în jurul lui ca persoană.

Acest consens este real, pe care domnul Putin a reușit, prin mijloace propagandistice, unele dintre ele deosebit de primitive și nesofisticate, altele rafinate, prin acest mix de mijloace a reușit să creeze un consens intern politic foarte consistent. Dar consensul politic are nevoie de confirmare în termeni de procentaje.

Toată bătălia propagandistică se duce pe o prezentare la vot de peste 66%. Iar câteva candidaturi regizate tot de către Kremlin, candidaturi minore, conferă aparența unui pluralism politic, acolo unde există de fapt monopolul puterii”, afirmă Vladimir Socor, expert Jamestown Foundation.

„Presupunând că domnul Putin supravieţuieşte încă şase ani, în ceea ce priveşte sănătatea personală - că nu mai e un om tânăr - nu vom vedea schimbări în politica externă a Rusiei, dar vom vedea o intensificare a unor tendinţe deja existente, şi anume jocul fără reguli în politica internaţională.

Rusia lui Putin a venit în ultimii doi-trei ani, cu o nouă abordare a relaţiilor interstatale, a sistemului politic internaţional. Acesta este jocul fără reguli. Îmi amintesc, din tinereţea mea în România, expresia „joacă la cotonogeală”.

Aşa joacă Rusia actualmente în sistemul internaţional: fără reguli. Occidentul nu a găsit până acum răspunsul la jocul fără reguli al Rusiei”, adaugă expertul.

Interviul va fi difuzat marţi (astăzi - n.n.), de la 21.30, în Jurnalul de Seară, moderat de Cosmin Prelipceanu.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md