04:12:21 29.03.2024
Stiri

Înainte să moară, o adolescentă de la Auschwitz a fost fotografiată de un soldat german. 75 de ani mai târziu, un artist digital a scos la iveală detalii tragice

Știri 19.03.2018 19:02 Vizualizări2991 Autor: Ziarul National
Înainte să moară, o adolescentă de la Auschwitz a fost fotografiată de un soldat german. 75 de ani mai târziu, un artist digital a scos la iveală detalii tragice Sursa: gandul.info


Marina Amaral, un artist digital pasionat de istorie, a colorat în ultimii trei ani numeroase fotografii vechi, printre care şi ultimele imagini cu o prizonieră poloneză de 14 ani de la Auschwitz. Amaral a reuşit să scoată la lumină trecutul tragic al adolescentei Czeslawa Kwola, care a decedat în lagărul de exterminare.

„Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ţinând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia să-şi spună povestea dincolo de moarte, aceeaşi ca a multor victime”.

„Este mai uşor să te empatizezi cu aceşti oameni, când îi vezi în culori. Înţelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe faţa ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuţiile în masă. Holocaustul a început cu retorica urii”, a mai spus artista.

Fotografiile au fost realizate de Wilhelm Basse, cunoscut drept „celebrul fotograf al lagărului de concentrare de la Auschwitz”.

„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit fotograful într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înţelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băţ peste faţă. A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată şi-a uscat lacrimile şi sângele de la buza crăpată. Drept să vă spun, am simţit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aş fi fost ucis pe loc”.

Czeslawa Kwoka a fost unul dintre cei aproximativ 230.000 de copii mai tineri de 18 ani, care s-au numărat printre cei 1,3 milioane oameni deportaţi la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945. Fata a fost transportată din Zamosc, Polonia, spre Auschwitz, în data de 13 decembrie 1942. În data de 12 martie 1943, Czeslawa Kwoka a murit la vârsta de 14 ani, circumstanţele decesului ei fiind necunoscute.

Sursa: gandul.info


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md