Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost ambasador despre Leancă,…

Un fost ambasador despre Leancă, Galbur și politica externă a R. Moldova

Iurie Reniță, ex-ambasadorul R. Moldova în România, Belgia și la NATO, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că în politica externă a R. Moldova, ca și în cea internă, a existat mereu pericolul ca o singură persoană sau un grup restrâns să decidă soarta R. Moldova. Revocat din funcția de ambasador al R. Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, în octombrie 2017, Reniță a declarat că este vorba de „o răzbunare, răfuială politică”, iar „cei care au avut grijă de revocarea sa” sunt foștii săi colegi, Iurie Leancă și Andrei Galbur.

Iurie Reniță a calificat situația politică actuală din R. Moldova drept „o perioadă nu mai puţin periculoasă decât cea de pe timpul lui Voronin”.

„Renumitele şedinţe ale partidului de guvernământ din fiecare zi de marţi, urmate de briefing-uri, ne amintesc de faimoasele şedinţe, cu directivele de rigoare, din perioada sovietică – „В ПОЛИТБЮРО ЦК КПСС”. Apare întrebarea: care-i acum menirea şi responsabilitatea guvernului şi a parlamentului în administrarea statului, de vreme ce toate chestiunile sunt decise la şedinţele de marţi? (…) Logica elementară ne sugerează că, de acum încolo, cetăţenii, pentru a-şi rezolva problemele, trebuie să se adreseze doar la PD. Miroase a naftalină sovietică şi putinistă”, susține fostul ambasador.

În octombrie 2017, Iurie Reniță a fost revocat din funcția de ambasador al R. Moldova în Luxemburg, Belgia și la NATO. Deși autoritățile au motivcat revocarea lui Reniță prin faptul că acesta ar fi a fost „delegat pe baza unui mandat politic”,  ex-ambasadorul declară că nu a fost niciodată membru al vreunui partid nici în perioada sovietică, nici de la ’91 încoace și că ar fi vorba despre „o răzbunare, răfuială politică”.

„Cei care au avut „grijă” de revocarea mea sunt Leancă şi Galbur, aprobată, bineînţeles, de Plahotniuc. Galbur şi Filip au pus în aplicare indicaţia, iar Dodon a semnat decretul cu multă satisfacţie şi recunoştinţă autorilor pentru „well done job”, a declarat  Iurie Reniță pentru ZdG.

În contextul institurii funcției de vicepremier pentru integrare europeană, deținută de Iurie Leancă, Iurie Reniță consideră că aceasta ar presupune 95% de muncă asiduă şi extenuantă la Chişinău şi doar 5% deplasări şi dialog cu partenerii europeni. Deocamdată, însă, raportul procentual e inversat, consideră fostul ambasador.

„(…) Îi doresc lui Leancă să reuşească, deoarece e o funcţie extrem de responsabilă, dar cunoscându-i stilul de lucru şi activitatea anterioară la Externe, când foştii colegi îi scriau inclusiv speech-urile pentru şedinţele şi congresele PLDM sau mergeau în locul lui la întâlnirile cu alegătorii din Cimişlia, nu aş fi atât de optimist. De altfel, constat că Iurie Leancă face parte din categoria marilor profitori şi oportunişti, valabili pentru toate regimurile politice. Cred că ar fi indicat să ne amintim aici de actul de trădare cu Palanca (caz uitat), de plăcuţele diplomatice de înmatriculare pe multiplele maşini de lux ale lui Şor de la Moscova şi de relaţia specială şi privilegiată cu acesta, de furtul miliardului, pe când el era prim-ministru, de concesionarea Aeroportului internaţional Chişinău unei firme KGB-iste din Rusia, de compromiterea aproape iremediabilă a aspiraţiilor de integrare europeană, de enorma decepţie pe care au provocat-o sutelor de mii de cetăţeni, care i-au susţinut cu ţărie, crezând în promisiunile lor de a trăi într-o ţară mai bună, mai prosperă, mai europeană, fără corupţi”, a declarat Iurie Reniță pentru Ziarul de Gardă.

Interviu integral : Iurie Reniță, deschis şi „fără diplomaţie” despre politica externă a R. Moldova

 

Foto antet: În 2015, președintele României Klaus Iohannis l-a decorat pe Iurie Reniță
cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Mare Cruce/Sursa: romania.mfa.md