Potrivit unui nou sondaj, realizat la comanda Asociaţiei pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova, cu sprijinul Suediei și Statelor Unite ale Americii, Jurnal TV este prima sursă de informare pentru cei mai mulţi intervievaţi.

Obiectul principal al cercetării l-a constituit identificarea profilului utilizatorilor de media şi preferinţele acestora. Astfel, pe primul loc în topul preferinţelor telespectatorilor se află Jurnal TV. 18 la sută dintre cei chestionaţi au spus că Jurnal TV este prima opţiune atunci când urmăresc televizorul.

Urmează Prime TV, cu 16%, Moldova 1, cu 12 la sută, RTR Moldova şi Canal 2, cu câte 8 la sută, Canal 3, cu 7 la sută, şi Pro TV Chişinău, cu 6 la sută. 

Printre cele mai urmărite produse ale Jurnal TV se află ştirile, cu 76%, emisiunile de dezbateri, cu 34%, cele de divertisment acumulează 22 la sută, iar reportajele, anchetele şi investigaţiile Jurnal TV sunt urmărite de 14 la sută dintre telespectatorii postului nostru. 

Mai mult, în topul preferinţelor se află şi conţinutul ziarului „Jurnal de Chişinău”, care se află pe prima poziţie în clasamentul celor mai citite ziare din ţară. Şi postul de radio „Jurnal FM” se poziţionează în topul preferinţelor.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion naţional de 1513 respondenţi, în perioada 9 februarie – 4 martie 2018. Marja de eroare este ± 2.5%.

Studiul sociologic a fost realizat de IMAS, la comanda Asociaţiei pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova, cu sprijinul Suediei și Statelor Unite ale Americii. Sondajul include cinci capitole: climatul general al mass media din Republica Moldova, televiziunea, internetul, radio şi presa scrisă.

Amintim că pe 11 ianuarie curent, Institutul de Marketing şi Sondaje la comanda Ambasadelor Statelor Unite şi Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova a prezentat un sondaj în care se arata că ştirile Jurnal TV sunt pe primul loc în topul preferinţelor telespectatorilor din capitală.

Un alt studiu sociologic, făcut public pe 22 ianuarie curent, Jurnal TV ocupa locul doi la nivel naţional urban în topul audienţei telespectatorilor. Astfel, monitorizarea efectuată de Starnet arata că patru canale TV se află în topul audienţei la nivel naţional urban, printre care Jurnal TV.

În timp ce studiile de audienţă independente arată că Jurnal TV este lider în topul preferinţelor telespectatorilor, agenţii economici sunt şantajaţi să nu-şi plaseze publicitatea la postul nostru de televiziune. Schema este pusă la cale de casele de vânzări de publicitate care sunt controlate de Plahotniuc şi Dodon, a declarat anterior directorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru.