Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz, Cuibul și Siaj la concertul #dinBasarabia la Bucureşti

Zdob şi Zdub, Gândul Mâţei, Alex Calancea band & Guz, Cuibul şi Siaj vor urca pe scenă pe 24 martie, la ediţia de Centenar a concertului #dinBasarabia, la Arenele Romane din Bucureşti.

Evenimentul este organizat de Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, susţinut de Institutul Cultural Român şi Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi marchează aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918).

Formația etno-rock din Republica Moldova, Zdob și Zdub, înființată în1994, combină diferite stiluri muzicale și promovează folclorul autentic, susținând concerte în peste 20 de țări europene. Trupa a obținut locul 6 la concursul Eurovision în 2005 și a cântat pe aceeași scenă cu mari artiști și trupe precum Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, etc.

Gândul Mâței este o trupă de Rock alternativ din Chişinău, înfiinţată în 1996, ce combină rock-ul melodic, punk, hardcore, blues, post-punk, cu influenţe din folclorul autohton românesc, punând accent pe trompetă. Printre piesele ce i-au consacrat pe cei de la Gândul Mâţei, se numără “La Ciocana”, “Liberty”, “Numai Tu”, “Proba Credinţei”, “Semafor”, “Dragostea Mea” şi “Nae”. În cei peste 20 de ani de activitate, trupa a lansat cinci albume, ultimul fiind “Generaţia în Blugi”.

Lupii este un nou proiect lansat de renumitul basist și producător muzical din Chișinău, Alex Calancea. Stilul muzical abordat de Alex Calancea band & Guz – Lupii este o fuziune dintre rock, trap și folclor autentic și cel urban. Proiectul Lupii este format din Alex Calancea – chitară bas și producător, Guz – voce, Andrei Glavan – voce, Nickel Russu – tobe, Saric Vatavu – chitară și Serghei Ivanov – clape, Dumitru Neculișeanu – trompetă.

Cuibul, formație acoustic funk din Basarabia, a fost înființată în 1991 de către Igor Dînga, producătorul Zdob și Zdub și reactivată în 2013, cu participarea unor instrumentiști de seamă și a tinerei soliste Lidia Scarlat. Trupa colaborează cu o casă de discuri și diverși artiști consacrați de la București și în ultimii ani a cântat în deschidere pentru The Cardigans și Morcheeba.

În deschiderea concertului va urca pe scenă o trupă tânără din Chișinău, Siaj. Trupa a luat ființă în 2016 și de atunci a reușit să susțină mai multe concerte pe ambele maluri ale Prutului. În acest an, tinerii de la Siaj vor lansa primul EP.

O.rganizator: Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT. Parteneri: Institutul Cultural Român; Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni; Biroul Relații cu Diaspora – Guvernul Republicii Moldova; Organizația Studenților Basarabeni din București, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) din Metrorex S.A.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.