15:44:58 19.04.2024
Stiri

Un deputat de la București le cere autorităților României să ajute R. Moldova pentru a SALVA clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul Unirii cu România

Știri 19.03.2018 13:19 Vizualizări2034 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București le cere autorităților României să ajute R. Moldova pentru a SALVA clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul Unirii cu România Constantin Codreanu


Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României, Constantin Codreanu, le solicită autorităților de la București să găsească soluții, împreună cu cele de la Chișinău, pentru a salva clădirea în care Sfatul Țării a votat, în anul 1918, Actul Unirii cu România, aflată acum în stare deplorabilă.

Într-o scrisoare adresată de deputatul Partidului Mișcarea Populară, originar din R. Moldova, priemierului de la București, Viorica Dăncilă, ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, și ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, Codreanu întreabă dacă iau în calcul posibilități de reabilitare a acestui monument istoric de importanță națională, în cooperare cu autoritățile Republicii Moldova.

Constantin Codreanu a atașat mai multe poze care arată starea jalnică a acestei clădiri.



„Au rămas zile numărate până la împlinirea Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara mamă România prin decizia Sfatului Țării (Parlamentului) de la Chișinău, în 27 martie 1918. Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România este situată în actuala stradă Alexei Mateevici, nr. 111, din municipiul Chișinău, și are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Potrivit descrierilor din Registrul monumentelor de istorie și cultură al municipiului Chișinău, clădirea a fost construită pentru pensionul-orfelinat cu o capacitate de 70 copii de nobili după proiectul arhitectului Vladimir N. Ţâganco, confirmat în 1902. Imobilul a fost finisat în 1905, dar imediat a fost cedat Ministerului Învăţământului, fiind transformat în gimnaziu nr.3 pentru băieţi. Din 1914 până în 1918 în interiorul clădirii a fost dislocat spitalul militar. În 1917- 27 martie 1918 în această clădire şi-au ţinut şedinţele Sfatul Ţării, parlamentul Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia).

CITIȚI și Clădirea din Chișinău care a găzduit Sfatul Țării

(...)

În prezent, clădirea Sfatului Țării din Chișinău se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îl recunosc formal statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

(...)

Având în vedere cele prezentate mai sus,vă rugăm respectuos să ne comunicați:

1.Dacă Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Culturii și Identității Naționale iau în calcul soluționarea în regim de urgență cu autoritățile partenere de la Chișinău a chestiunii privind necesitatea reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării, ca monument de arhitectură și de istorie de însemnătate națională nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Statul român și națiunea română în ansamblul său.

2.Ce inițiative aulansat până acum, ce demersuri au întreprins în regim de urgență și ce măsuri adecvate au adoptat Guvernul României și/sau ministerele pe care le conduceți în vederea acordării unui sprijin financiar nerambursabil destinat reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău, conform Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020;

3. Care este cuantumul fondurilor nerambursabile pe care Guvernul României și/sau minsiterele pe care le conduceți le-ar putea acorda cu destinația reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău în anul curent 2018”, sunt întrebările la care deputatul Constantin Codreanu solicită răspunsuri de la premierul și cei trei miniștri de la București.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md