Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoarea CSJ cu Porsche de…

Judecătoarea CSJ cu Porsche de 11 mii de lei ar putea primi Diploma de Onoare a CSM

Mai mulți judecători controversați s-ar putea alege cu titluri onorice pentru activitate ireproșabilă. Marți, 20 martie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să aprobe lista judecătorilor care urmează să primească „Diploma de Onoare a CSM” sau titlul „Veteran al sistemului judiciar”. Printre aceștia se numără, inclusiv, Mariana Pitic, care susține că și-a cumpărat un Porsche Cayenne cu 11 mii de lei, și magistrați care au făcut parte din completele de judecată care au dat verdicte în dosarul ex-premierului Vladimir Filat, condamnat la închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Cu titlul „Veteran al sistemului judiciar”, care semnifică „recunoaştere publică a devotamentului faţă de sistemul judiciar, o stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”, s-ar putea alege Lidia Bulgac și Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău, Vera Toma, judecătoare la Curtea de Apel Bălți, care recent și-a dat demisia din sistem, magistrata Judecătoriei Edineț, Maria Iftodi și judecătoarea Lucia Danilișin din aceeași instanță. Președintele Judecătoriei Hâncești, Mihai Macar, s-ar putea alege atât cu titlul „Veteran al sistemului judiciar”, cât și cu „Diploma de Onoare a CSM”.

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție deschis în privința avocatului Anatolie Chihai. Cel din urmă a fost reținut în flagrant, fiind învinuit că a solicitat 15 mii de euro de la reprezentanţii unei firme, iar cu o parte din bani urma să-l influenţeze pe Anatolie Minciună, judecător în cadrul Curţii de Apel Chişinău, să amâne o şedinţă de judecată, iar ulterior, să emită o încheiere prin care un agent economic să fie exclus din lista creditorilor într-un dosar de insolvabilitate pe care judecătorul îl gestiona. Deşi, cel puţin teoretic, magistratul şi-a îndeplinit prima parte a misiunii, amânând examinarea dosarului până în toamnă, Minciună nu a avut noiciun statut în cadrul anchetei.

Conferirea titlului onorific  „Veteran al sistemului judiciar” are ca scop „educarea stimei faţă de funcţia de judecător, păstrarea unităţii sistemului judiciar, încurajarea judecătorilor de a-şi aduce contribuţia personală la înfăptuirea încrederii societăţii în actul de justiţie”, potrivit Regulamentului CSM. Printre condițiile pe care trebuie să le întrunească judecătorii care aspiră la acest titlu se numără vechimea în funcţia de judecător mai mult de 25 de ani și comportamentul ireproșabil pe parcursul activității în cadrul sistemului.

Diploma de Onoare a CSM ar putea fi acordată magistraților instanței supreme de justiție Ion Guzun, Mariana Pitic, Iurie Diaconu, Nadejda Toma și Luiza Gafton. 

Despre Mariana Pitic, ZdG a scris în 2016 că nu indică, în ulti­mele sale decla­ra­ţii cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, ave­rea soţu­lui său, un pros­per om de afa­ceri, care deţine, inclu­siv, un imo­bil de lux într-o subu­r­bie din Chi­şi­nău. Tot atunci scriam că magistrata conduce un Porsche Cayenne care costă, la mâna a doua, peste un milion de lei. Pitic a indicat în actul de avere că a cumpărat mașina în stare „avariabilă” cu 11 mii de lei, în urma vânzării automobilului BMX 5, tot avariat, dar și un teren. Ulterior publicării articolului, fosta Comisie Națională de Integritate a inițiat o investigație privind even­tu­ala încăl­care a regi­mu­lui juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015 admis de către Mari­ana Pitic. La scurt timp, CNI a clasat cauza pe motivul lipsei încălcării intenționate. Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”.

Magistrata Nadejda Toma este, din ianuarie curent, președintă a Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În februarie 2017, aceasta a făcut parte din completul CSJ care a dat citirii verdictului instanței supreme în dosarul Filat, prin care a fost respins recursul ordinar declarat de avocații ex-premierului.

Iurie Diaconu și Ion Guzun sunt magistrații care au făcut parte din completul de judecată al Curții Supreme de Justiție care la 12 decembrie 2017 au respins drept vădit neîntemeiate recursurile în anulare declarate de părți în dosarul Filat, decizie care a însemnat că fostul demnitar a epuiza toate căile naționale de atac prin care ar fi putut obține achitarea sau eliberarea din detenție.

Diploma de Onoare, potrivit Regulamentului CSM, „întruchipează o evidenţiere şi o recunoaştere publică a măiestriei judecătorului, o măsură de încurajare în creşterea profesionalismului şi autorităţii corpului judecătoresc, o stimulare morală şi materială a muncii judecătorului”.