Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul director de la CNA…

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, s-a ales cu licență de avocat fără a efectua stagiul profesional și a da examene, fiind admis în profesie în baza art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură, relatează portalul Bizlaw. Viorel Chetraru s-a aflat la șefia CNA timp de opt ani, iar la 25 octombrie 2017 mandatul acestuia a expirat. Conform legii, Chetraru nu a mai putut candida pentru un alt mandat.

Printre persoanele admise este sunt alți doi foști magistrați, dar și un fost procuror. Informația a fost confirmată pentru portalul Bizlaw de membrul Comisiei de licențiere, Eugeniu Tetelea.

Astfel, potrivit unei hotărâri a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, au obținut licență de avocat:

Viorel Chetraru – fost director al CNA;
Zinaida Aramă – fost magistrat;
Vasile Bolduratu – fost procuror;
Eugenia Fistican – fost magistrat.

Potrivit art. 10 alin (2) din Legea avocaturii, sunt scutite de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Opt ani la şefia Anticorupţie: Reuşitele, eşecurile şi tranzacţiile de milioane din familia şefului CNA

Mandatul de cinci ani la șefia CNA a lui Viorel Chetraru a expirat la 25 octombrie 2017 și conform legii, acesta nu a mai putut candida pentru un alt mandat. Chetraru a ajuns în fruntea instituției, create în 2002, pentru a lupta cu corupția, în noiembrie 2009, fiind propus în funcție de Guvernul Filat, deși era candidatul PDM, fapt recunoscut de acesta în 2012.  În perioada în care a condus CNA, Viorel Chetraru a vândut un apartament, a donat un garaj fratelui său şi a cumpărat de la soacra sa o casă de milioane, în care locuia deja de câţiva ani. În 2016, soacra şefului CNA a mai vândut alte două terenuri în centrul Chişinăului, care valorează câteva milioane de lei.

Viorel Chetraru a venit şi a plecat de la CNA la volanul unui Renault Megane, fabricat şi cumpărat în 2005. Pe timpul şefiei lui Chetraru, CNA a instrumentat cele mai răsunătoare dosare din istoria R. Moldova, fiind reţinuţi şi condamnaţi mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv un fost premier.

Totuşi, în percepţia publică, CNA rămâne instituţia care a instrumentat ddosare politice, în anchete răsunătoare nefiind implicaţi reprezentanţi de rang înalt ai Partidului Democrat din Moldova, instituţie care a primit, încă în 2009, după partajarea funcţiilor în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA.

Președintele UAM, Emanoil Ploșniță; „Avocatura nu trebuie să fie un refugiu pentru cineva”

Într-un interviu acordat pentru ZdG la începutul acestui an, Emanoil Ploșniță, preşedintele Uniunii Avocaţilor din R. Moldova (UAM) declara că „avocatura nu trebuie să fie un refugiu pentru cineva, nici măcar pentru cineva care a demisionat de undeva pentru că nu i-a fost pe plac profesia respectivă” și că  toți cei care vor să vină în avocatură ar trebui să susțină examene de calificare.

Întrebat dacă are de suferit imaginea avocaturii din cauza  judecătorilor şi procurorilor controversaţi care se refugiază în avocatură, președintele UAM a declarat că „are de suferit şi imaginea avocaturii, dar şi imaginea justiţiei în general”.

„Vedeţi care este problema? Avem o lege ce conţine anumite prevederi referitoare la accederea în profesie a judecătorilor şi procurorilor care au o vechime în muncă de zece ani. Şi-atunci iarăşi vedem faţada – totul este bine, fiindcă, după cum îmi amintesc, nu am prea întâlnit cazuri în care acelaşi Consiliu Superior al Magistraturii să elibereze o caracteristică mai proastă judecătorilor, se limitează la simplul „a fost bun, a activat în perioada X” şi cam atât. Dar noi avem nevoie de date concrete despre comportamentul lor, iar atât timp cât nu avem aceste date nu putem decât să-i acceptăm. De altfel, potrivit prevederilor legale, ei corespund stagiului de lucru, au diplomă, au activitate, tot ce doriţi au”, a mai declarat Emanoil Ploșniță în cadrul interviului.