Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin a câștigat un nou mandat de șase ani la alegerile prezidențiale, cu peste 76,6% din voturi


Vladimir Putin își declară victoria la Moscova
Vladimir Putin își declară victoria la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a câștigat peste 76,6% din voturi și un nou mandat de șase ani la alegerile prezidențiale de duminică la care unul din principalii lideri de opoziție nu a fost admis, iar în ziua votării s-a relatat despre mii de încălcări și presiuni asupra alegătorilor să se prezinte la urne. În vârstă de 65 de ani, Putin a sărbătorit victoria la un miting al suporterilor săi în apropiere de Kremlin înainte de miezul nopții, mulțumindu-le alegătorilor pentru sprijin și spunând că succesul este soarta sa.

Datele Comisiei Electorale Centrale mai arată că prezența la urne a fost de aproximativ 67%. După numărarea a aproape tuturor voturilor, pe locul doi se afla candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, cu 11,8%, urmat de ultranaționalistul Vladimir Jirinovski, cu aproape 5,7%. Candidata Ksenia Sobciak care a îndemnat inițial alegătorii să voteze împotriva tuturor a obținut 1,6%. A mai depășit 1% din voturi liberalul Grigori Iavlinski, iar ceilalți trei candidați au obținut mai puțin. Liderul de opoziție Aleksei Navalnîi care nu a fost admis la scrutin își îndemnase suporterii să boicoteze alegerile.

XS
SM
MD
LG