/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

ONG-urile nu vor mai fi înregistrate de Ministerul Justiției. Noile modificări introduse de Parlament

18 martie 2018, ora 07:43

Noile modificări prevăd că Agenţia Servicii Publice va înregistra publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, asociaţiile obşteşti, inclusiv filialele şi reprezentanţele acestora, fundaţiile, filialele şi reprezentanţele fundaţiilor străine, patronatele, sindicatele, cultele religioase şi părţile componente ale acestora. De asemenea, va înregistra partidele politice şi organizaţiile de mediere.

Totodată, Ministerul Justiției, în limitele stabilite de legile speciale, va avea dreptul de avertizare a unor organizaţii necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare, de sesizare a instanţei judecătoreşti pentru suspendarea activităţii sau lichidării organizaţilor necomerciale în cazul în care activitatea pe care o desfăşoară este contrară prevederilor legale.

De asemenea, în actele legislative care reglementează crearea, organizarea şi funcţionarea organizaţiilor necomerciale a fost revăzut şi micşorat termenul de înregistrare a unei organizaţii necomerciale de la 30 zile la 15 zile.

Un alt aspect revăzut este transferarea către Agenţie a competenţelor de înregistrare nu doar a asociaţiilor obşteşti republicane şi internaţionale, dar şi cele locale. Această modificare are scopul de a dezvolta principiul ghişeului unic și asigurarea evidenţei unice şi comprehensivă a persoanelor juridice.

Potrivit autorilor, transferul unor competenţe ale Ministerului Justiţiei către alte autorităţi publice constituie o soluţie optimă în contextul reformei administraţiei publice şi delimitează funcţiile de elaborare şi de promovare a politicilor de cele de implementare a acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram