10:00:33 30.03.2024
Stiri

VIDEO // Ce este NOVICHOK, otrava lui Putin care este pe cale să declanşeze al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! „Motivul pentru care otrava este letală este simplu”

Știri 17.03.2018 08:30 Vizualizări3896 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ce este NOVICHOK, otrava lui Putin care este pe cale să declanşeze al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! „Motivul pentru care otrava este letală este simplu”


O otravă din era sovietică (anii '70) numită Novichok a fost folosită pentru o încercare de asasinare a unui fost spion rus pe nume Sergei Skripal de 66 de ani şi a fiicei sale, Yulia, în vârstă de 33 de ani, conform declaraţiilor lui Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii. La 13 martie, cei doi se aflau în stare critică, la terapie intensivă. Otrava afectează în principal o enzimă pe care sistemul nervos o foloseşte pentru a comunica cu muşchii.

„Motivul pentru care otrava este letală este simplu”, a precizat Dr. Lewis Nelson de la Rutgers New Jersey Medical School, care nu a fost implicat în tratarea victimelor. „Dacă muşchii nu funcţionează, nu poţi respira, ceea ce desigur va duce la moarte”.

Precum alţi agenţi care afectează sistemul nervos, Novichok (care în rusă înseamnă „nou-venit”) cauzează o varietate de simptome. Victimelor li se micşorează pupilele, apar probleme digestive, salivare în exces, lăcrimare, spasme musculare şi inima încetează să mai bată, scrie Live Science, citat de descoperă.ro.

Substanţa poate apărea sub forma unei pudre extrem de fine şi este realizată din două componente netoxice, care amestecate dau substanţa activă. Dacă Novichok este inhalat, simptomele apar în 30 de secunde sau în maxim 2 minute.

Mai mult decât atât, o cantitate mică de otravă poate provoca multe daune, fiind de opt ori mai puternic decât agentul VX. Pentru că este nevoie atât de puţin, substanţa poate fi depistată cu dificultate în organismul uman.

Dacă o persoană este expusă la otrava Novichok, ar trebui pusă imediat la aparate medicale de susţinere a vieţii şi decontaminată - adică hainele ar trebui imediat înlăturate, iar pielea spălată cu apă şi săpun. Există de asemenea o serie de antidoturi precum diazepam, atropină sau pralidoximă.

Totuşi, nici măcar aceşti agenţi nu garantează recuperarea. Novichok produce leziuni permenente, chiar şi după tratament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md