/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Bani pentru sate și orașe din partea Germaniei. Programul pune la dispoziția primarilor 2 milioane de euro

16 martie 2018, ora 17:12

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, susține că, acum doi ani, a aplicat la programul „Infrastructură Socială și Eficiență Energetică”. În rezultat, a beneficiat de peste două milioane de lei. Din acești bani, au fost pavate câteva piețe și au fost amenajate piste pentru cicliști. I-au mai rămas bani și pentru iluminarea a doi kilometri de drum.

Numai autoritatea care nu vrea nu are bani. Surse sunt. Trebuie de găsit formule de a le căuta și de a fi în bun parteneriat cu oamenii din teritoriu, cu comunitatea,” a spus Constantin Cojocaru, primar municipiul Edineț.

Începând cu anul 2005, în cadrul programului, au fost finanțate 210 proiecte, în valoare de aproape 10 milioane de euro. Recent, Guvernul Germaniei a decis să suplimenteze programul cu încă două milioane de euro.

Este nevoie ca mai multe școli, grădinițe să fie renovate, mai multe drumuri să fie construite și să fie asigurată aprovizionarea cu sisteme de canalizare și apă,” a declarat Julia Monar ambasadorul Germaniei în RM.

Pentru a beneficia de bani, primarii trebuie să depună dosarele la sediul Fondului de Investiții Sociale în Moldova până la începutul lunii mai. Există o condiție: trebuie să fie însă gata să contribuie și cu bani din bugetul local, în funcție de mărimea grantului.

Plafonul maxim al finanțării pentru un oraș este de 150 de mii de euro, plus contribuția de 30%. Pentru localitățile rurale, vorbim de o finanțare de până la 75 de mii de euro, plus 15% contribuție,” a spus Mircea Eșanu, director executiv FISM.

Autoritățile locale care vor fi selectate pentru finanțare vor prezenta un proiect de execuție. Ulterior, inginerii FISM-ului vor fi acolo, pe șantier, să vadă cum derulează procesul de construcție,” a menționat Sergiu Guțu, reprezentant KFW în RM.

Astăzi, primarilor le-au fost explicate regulile de joc. Unii au deja proiectele gata. Le rămâne doar să aplice.

Eficiența energetică la parc – iluminat public, cu sistem de supraveghere video, cu stație meteorologică, cu panouri solare și așa mai departe. Trebuie să fie inovativ,” a spus Gheorghe Robu, primar orașul Nisporeni.

Totuși, nu pot beneficia de bani cele 210 localități care au implementat deja proiecte în cadrul acestui program.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram