/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Deputații au respins moțiunea simplă împotriva lui Iurie Leancă

missing
16 martie 2018, ora 17:00

Update 16.40: După prezentarea raportului, sesiunea de întrebări – răspunsuri și declarații,  deputați au respins moțiunea simplă asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene, realizate de viceprim-ministrul Iurie Leancă. Din cei 79 de deputați prezenți la ședință, 25 au susținut moțiunea.

Update 15.15: Vladimir Voronin a adus în discuție semnarea eliberate garanțiile de stat pentru creditarea de către BNM a celor trei bănci devalizate.

„A fost o decizie a Guvernului și toți au votat în favoarea garanției. Repet, decizia Guvernului s-a bazat pe insistența Băncii Naționale unica instituție din Republica Moldova care cunoaște detaliat ce se întâmplă în sectorul bancar. Bana Națională ne-a spus că e o situație de urgență și dacă Guvernul nu intervine, se poate prăbuși tot sectorul bancar. Nu a existat altă situație”, a declarat Leancă.

„Și unde e acum Banca de Economii, dacă ați fost așa mare salvator?”, a replicat Voronin.

„Garanția s-a referit la deponenți, nu la supraviețuirea băncii, care a început să fie delapidată încă pe timpul guvernării dvs”, a conchis viceprim-ministrul.

Update 14.55: Întrebat de Alina Zotea dacă pledează pentru unirea cu Republica Moldova și România, Leancă a menționat că doar „cu” și „prin” România poate avea loc integrarea țării noastre în UE: „În repetate rânduri, cu diverse ocazii, indiferent de funcțiile pe care le-am ocupat, am vorbit despre faptul că obiectivul național fundamental al Republicii Moldova, pornind de la realitatea în care ne aflăm, este integrarea UE. La fel, am vorbit despre faptul că integrarea se realizată cu și prin România. Această abordare e unica corectă”.

Update: 14.45: Deputatul socialist Vlad Batrîncea a citat mai multe declarații ale lui Iurie Leancă în care acesta, încă din 2009 ar fi menționat că Republica Moldova va deveni candidat pentru integrarea în UE în 2012: „Comisarul privind extinderea UE a zis că în 2025 e vorba de doar țări balcanice, dar nici un cuvânt despre Republica Moldova. De ce când dvs ați venit în 2009 la guvernare încrederea în integrare era de peste 70%, iar acum de peste 40%?”

Iurie Leancă a declarat că declarațiile vociferate de Batrîncea nu îi aparțin, iar cel din urmă a menționat că le va face publice.

„Vă tratam ca pe un deputat serios și speram că mă tratați drept un om serios. Niciodată în 2009 nu am zis că în 2012 vom deveni țară-candidat. Tot ce am zis în 2009 este că obiectivul cel mai importat este să obținem statut de candidat. Sunt un om serios și știu experiențele altor state”, a spus Leancă.

Update 14.11: Deputații dezbat moțiunea simplă asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene realizate de viceprim-ministrul Iurie Leancă. Inițiatorii moțiunii sunt deputații socialiști și comuniști, care vor să-l demită pe Iurie Leancă. Aceștia îl critică pe Leancă pentru declarația sa conform căreia integrarea europeană a Moldovei poate fi posibilă doar „cu”și „prin” România.

„Voi menționa care sunt argumentele după mine evidente care vorbesc despre faptul că rolul României în facilitarea asigurarea integrării Republicii Moldova e unul foarte important, poate chiar definitoriu. În 2010 a fost inițiat grupul de prieteni ai Republicii Moldova, inițiatorii fiind România și Franța. De-a lungul anilor, inclusiv recent, acest grup absolut neformal, dar eficient, a avut un efect extrem de benefic pentru țara noastră. A fost creată și o comisie mixtă pentru integrare europeană care ne ajută să producem un transfer de expertize și standarde europene, deja traduse în română. Integrarea în piața energetică europeană se produce bineînțeles prin proiectele de interconectare cu România. În contextul evoluțiilor recente din regiunea noastră, proiectele acestea devin imperative. România a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova”, a menționat Iurie Leancă.

Viceprim-ministrul a mai ținut să menționeze proiectele inițiate și susținute de România, printre care se numără gazoductul, autobuzele școlare și grădinițele renovate.

Update 11.10: Ministrul Octavian Armașu prezintă în Parlament proiectul legii pentru ratificarea Amendamentul nr.1 și nr.2 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova.

Potrivit proiectului, Amendamentul nr. 2 la Contractul de finanțare semnat între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în valoare totală de 75 mln. euro, are drept scop extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate, luând în considerare progresul lent înregistrat de antreprenori la executarea lucrărilor, datorat în general incapacității financiare a acestora.

Update 11.05: Partidul Socialiștilor a înaintat o moțiune simplă împotriva politicii realizate de Ministerul Sănătății. În proiectul moțiunii se menționează problemele depistate în domeniul sănătății, inclusiv acordarea asistenței medicale specializate cu întârziere, diagnosticarea tardivă a bolilor, stabilirea incorectă a diagnosticului medical, starea învechită a echipamentelor medicale, insuficiența specialiștilor în domeniu etc.

„Conform conceptului de reforme a spitalelor regionale, guvernarea are intenția de a închide spitalele raionale și să lichideze secții întregi. Ne îngrijorăm de situația în medicină și referitor la exodul cadrelor medicale. Ne vom pomeni într-o zi că nu vom avea medici. Așa-numita reformă a sistemului de pensii, în loc să aducă o majorare, a adus doar o indexare, ceea ce înseamnă un adaos de 50-60 de lei la pensie”, a menționat socialistul Vasile Bolea.

Prin dispozitivul moțiunii, autorii solicită realizarea unui control asupra activității ministerului, realizarea și implementarea politicilor eficiente pentru familiile tinere, cele cu copii și a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, cer reducerea ratei șomajului și a exodului populației, menținerea specialiștilor în domeniul medical și cel al protecției sociale, analiza sistemului de protecție a copiilor străzii și celor care practică cerșitul, asigurarea unei abordări echitabile față de pensionari.

Update 10.43: Socialiștii au solicitat audierea SIS, a procurorului general și a ministrului de Interne pentru „a proteja securitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova” în contextul marșurilor unioniste.
După mai multe discuții în contradictoriu, inițiativa nu a fost susținută.

Update 10.31: Partidul Socialiștilor au solicitat audierea Guvernatorului Băncii Naționale, a procurorului general și a directorului CNA în legătură cu raportul Kroll 2. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

„Au trecut aproape patru ani de la furtul secolului. Fostul director la CNA a zis că e beletristică și că au informații, dar banii nu s-au recuperat. Insistăm să audiem situația la ziua de azi și cum se întorc banii furați. Populația Republicii Moldova a plătit pentru cele două rapoarte câteva zeci de milioane de lei. Trebuie să fie un raport dezbătut în Parlament, iar societatea să fie informată”, a menționat socialistul Vlad Batrâncea.

Liberalii au susținut propunerea menționând că aceasta nu are culoare politică: „Am insistat și noi să știm cum au fost furați acești bani. Auzim că anumite sume se întorc, dar știm că nu sunt din procesul de hoție, dar din vânzarea bunurilor”.

„După ultimele informații, din cauza noastră, Kroll se va comasa cu altă companie în America și pe urmă nu o să găsim nici urmele lui Kroll, nu doar a miliardului”, a menționat Vladimir Voronin.

Update 10.20: Fracțiunea PLDM a propus audierea ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, însă inițiativa nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

„În 2 martie au avut loc două incendii la Hâncești. Din spusele cetățenilor pompierii nu au putut conecta furtunurile și au existat mai multe probleme. Trebuie audiat ministru pentru a ști ce măsuri s-au luat în acest sens”, a menționat Iurie Țap.

Inițiativa a fost susținută și de partidul liberal, care a menționat că câțiva ani în urmă au fost alocați bani pentru îmbunătățirea situației tehnice a serviciilor excepționale, astfel încât este necesară audierea ministrului pentru a afla cum au fot cheltuiți banii.

Update 10.10: Mihai Poalelungi a depus jurământul în fața deputaților pentru investirea în funcția de judecător a Curții Constituționale.

Poalelungi a fost ales în funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM. El a fost unicul candidat înscris în concurs. Pentru el și-au dat votul toți membrii Consiliului cu excepția fostului ministru al Justiției, Alexandru Tănase și a judecătoarei Nina Cernat, care au absentat de la ședință.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram