Autorităţile de la Moscova au decis deschiderea a 27 de secţii de votare în Republica Moldova. Dintre acestea, trei sunt constituite în teritoriul controlat de autorităţile constituţionale şi alte 24 sunt constituite în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
 
Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, modul în care s-a decis constituirea şi funcţionarea secţiilor de votare în regiunea transnistreană este contrar cutumelor diplomatice şi vine să confirme o dată în plus că anume Federaţia Rusă deţine controlul de facto asupra administraţiei regiunii transnistrene.

Experţii regretă şi lipsa unor reacţii oficiale clare din partea autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, în special Ministerul de Externe, chiar dacă în trecut astfel de acţiuni unilaterale erau dur criticate la nivel oficial.

Totodată, Promo-LEX menţionează că alegerile în regiunea transnistreană par să fie  desfăşurate cu încălcarea legislaţiei Rusiei. Din moment ce administraţia de la Tiraspol îşi asumă anumite angajamente, inclusiv materiale, precum transportarea alegătorilor la secţiile de votare, este încălcat art. 9 din Legea Federală a Federaţiei Ruse cu privire la alegerile Preşedintelui, care stabileşte fără derogări că finanţarea evenimentelor referitoare la pregătirea şi desfăşurarea alegerilor preşedintelui Federaţiei Ruse se realizează din contul resurselor financiare din bugetul federal.

Alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă vor avea loc la 18 martie 2018.