Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile președintelui Federației Ruse: număr…

Alegerile președintelui Federației Ruse: număr neproporțional de secții de votare în stânga și dreapta Nistrului

Ambasada Federației Ruse la Chișinău anunță că, pentru alegerile prezidențiale din Rusia, în R. Moldova au fost deschise 27 secții de votare. Doar trei dintre acestea sunt poziționate pe teritoriul controlat de guvernarea de la Chișinău, celelalte 24 sunt deschise în teritoriul controlat de autoproclamata republică transnistreană.  Asociația Promo-LEX califică acest fapt drept un act de încălcare gravă a normelor dreptului internațional, ceea ce „pune la îndoială corectitudinea și libertatea întregului proces electoral de alegere a Președintelui Federației Ruse”.

La posturile TV vizionate în R. Moldova, în special la cele în limba rusă, Ambasada Federației Ruse promovează dreptul la vot al cetățenilor ruși, stabiliți sau aflați în trecere prin R. Moldova, amintind, însă, doar de cele 3 secții de votare deschise în dreapta Nistrului și trecând cu vederea cele 24 de secții, deschise peste Nistru.

Pe de altă parte, încă pe 24 ianuarie, autoritățile autoproclamate din stânga Nistrului, printr-un decret semnat de Vadim Krasnoselski, liderul regiunii separatiste, s-au angajat să sprijine Ambasada Federației Ruse în R. Moldova la organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia. Potrivit decretului, Rusia le-ar fi dispus autorităților de la Tiraspol „să ajute la organizarea alegerilor președintelui Federației Ruse, prin oferirea pentru comisiile electorale a secțiilor de votare spații, clădiri, transport, echipamente de comunicații, facilitând procedura de vot”. Același decret dispune ca Ministerul de Interne și cel al Securității de la Tiraspol să asigure ordinea publică în ziua votării.

Totodată, pentru cetățenii ruși care locuiesc în regiune, va fi organizat transportul, care va duce alegătorii la secțiile de votare, fiind formate și secții mobile de votare. Potrivit unor date neoficiale, în stânga Nistrului ar locui 200.000 de cetățeni ruși. În R. Moldova în ansamblu, potrivit datelor ultimului recensământ, desfășurat în 2014, proporția rușilor s-a redus de la 6% la 4,1%.

Promo-LEX: „Are loc prin încălcarea dreptului internațional și a drepturilor omului”

Asociația Promo-LEX consideră organizarea alegerilor din F. Rusă, prin deschiderea celor 24 secții de votare în regiunea transnistreană un act de încălcare gravă a normelor dreptului internațional. Totodată, menționează că campania electorală și cea de informare a alegătorilor, organizată în regiunea transnistreană nu corespunde criteriilor necesare pentru recunoașterea unor alegeri drept libere și corecte și încalcă atât drepturile alegătorilor, cât și ale concurenților electorali înscriși în cursa electorală din Federația Rusă.

„Organizarea alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, cu încălcarea inclusiv a legislației Federației Ruse pune la îndoială corectitudinea și libertatea întregului proces electoral de alegere a Președintelui Federației Ruse”, anunță Pomo-LEX, printr-un comunicat de presă.

Experții Prom-LEX consideră că aceste acțiuni sunt contrare cutumelor diplomatice și vin să confirme o dată în plus că anume Federația Rusă deține controlul de facto asupra administrației regiunii transnistrene.

Totodată, Asociația Promo-LEX subliniază că autoritățile F. Ruse au un comportament și mesaj total diferit atunci când sunt somate să intervină în situațiile de încălcare a drepturilor omului de către reprezentanții administrației secesioniste și refuză executarea Hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO).

„În aceste situații, autoritățile ruse invocă lipsa jurisdicției acestora asupra acestui teritoriu și lipsa controlului asupra administrației de la Tiraspol. Totuși, după cum se observă inclusiv în situația actuală de constituire și funcționare a secțiilor de votare, Federația Rusă continuă să ofere atât suportul cîâ și să exercite controlul politic, diplomatic, economic, social, militar și mediatic foarte generos și necondiționat. Reiterăm că acest suport este exercitat contrar normelor dreptului internațional și documentelor bilaterale semnate cu Republica Moldova”, scrie în comunicatul Promo-LEX.

În același timp, Asociația Promo-LEX regretă lipsa unor reacții oficiale clare din partea autorităților constituționale ale R. Moldova, în special MAEIE pe faptul organizării alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul R. Moldova, chiar dacă în trecut astfel de acțiuni unilaterale erau dur criticate la nivel oficial.