Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce pedeapsă cere procurorul pentru…

Ce pedeapsă cere procurorul pentru Lucinschi în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială și Unibank

La patru aprilie, ex-deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi, învinuit de spălare de bani în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank, urmează să-și afle sentința. Procurorul cere o pedeapsă cu șase ani și jumătate de închisoare, amendă în mărime de 27 de mii de lei, confiscarea sumei de 23 de mii de euro, bani ridicați în timpul percheziției și a cetelor-părți deținute de Lucinschi din două terenuri și o casă de locuit  din Chișinău. Chiril Lucinschi se declară nevinovat și afirmă că dosarul este „un spectacol”. Decizia urmează a fi citită de magistrata Elena Cojocari de la Judecătoria Chișinuău, sediul Buiucani. 

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, în cadrul ședinței din 15 martie s-au desfășurat dezbaterile judiciare, iar Lucinschi și-a expus ultimul cuvânt.

„Procurorul de caz a solicitat instanței pronunțarea sentinței pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani – 6 ani și 6 luni; pentru falsul în declarații – amendă în mărime de 550 u.c. (27.500 de lei); confiscarea sumei de 23.000 de euro – bani ridicați în cadrul perchezițiilor, precum și a 1/2 cote-părți a învinuitului din 2 terenuri şi o casă de locuit din mun. Chișinău”, scrie în comunicatul Procuraturii. Cauza se află în gestiunea procurorului Eugeniu Rurac.

Chiril Lucinschi a fost reținut de CNA la 25 mai 2017. După două zile în izolatorul instituției anticorupție, acesta a fost trimis în arest la domiciliu, măsură prelungită periodic până în prezent.

La 1 august 2017, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre expedierea în instanță a cauzei penale de învinuire a lui Chiril Lucinschi de spălare de bani în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Procurorii îl acuză pe ex-deputatul Chiril Lucinschi că fiind gestionarul și beneficiarul final al companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency a spălat banii prin intermediul offshor-urilor. Acuzarea susține că între 2012 – 2014, pe conturile companiilor lui Chiril Lucinschi au ajuns prin transferuri 440 de mii de dolari de la companiile care fac parte din „grupul Șor”. Potrivit acuzării, banii pe care firmele lui Șor îi transferau pe conturile companiilor lui Lucinschi ar fi fost scoși din cele trei bănci devalidate –  Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Ex-deputatul recunoaște legăturile juridice cu firmele lui Ilan Șor, dar susține că nu poate fi vorba despre spălare de bani, iar dosarul este un „spectacol”. 

Citiți și

„Amnezia” lui Ilan Șor în dosarul Lucinschi: „Nu-mi amintesc, dar posibil să fi avut. Sau, poate, nu am avut”

Ilan Șor, audiat în dosarul lui Chiril Lucinschi. Cei doi confirmă relațiile de afaceri, dar susțin că banii sunt legali