Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (LIVE) Ședința Parlamentului: Iurie Leancă,…

(LIVE) Ședința Parlamentului: Iurie Leancă, așteptat la raport în fața deputaților

În ședința din 16 martie a Parlamentului, deputații examinează 17 subiecte. Astăzi, urmează a fi aprobată demisia lui Mihai Poalelungi din funcția de judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție, precum și demisia unui alt judecător din instanța supremă, Petru Ursache. În discuție sunt puse, inclusiv, proiectul legii privind delimitarea proprietății publice și proiectul legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. La raport în fața deputaților urmează să se prezinte vice-premierul Iurie Leancă, în privința acestuia fiind inițiată de către socialiști și comuniști o moțiune simplă asupra politicii interne și externe în domeniul integrării europene realizate de acesta.

Ora 11.16. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, prezintă proiectul legii pentru ratificarea Amendamentului nr.1 și Amendamentului nr.2 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova

Ora 11.00. Deputații fracțiunii PSRM înaintează moțiune simplă în privința politicii realizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, condus de Svetlana Cebotari. Potrivit deputatului Vasile Bolea, PSRM este îngrijorat pe faptul că Guvernarea ar avea intenția de a lichida spitalele raionale. Bolea a exprimat îngrijorări și la capitolul exodului cadrelor medicale. Printre nemulțumirile enunțate de acesta se numără majorarea pensiilor doar pe hârtie, pentru că în realitatea acestea ar fi crescut doar cu 60-60 de lei, creșterea numărului șomerilor, management defectuos la capitolul creării locurilor de muncă și ignorarea problemei privind angajarea la nivel local a specialiștilor pentru protecția drepturilor copiilor.

Ora 10.15. Poalelungi jură să-și îndeplinească cinstit și conștiincios obligațiile de judecător la Curtea Constituțională
Mihai Poalelungi a depus  jurământul de accedere în funcția de judecător constituțional. În debutul ședinței Parlamentului, acesta a fost invitat la tribuna principală a Legislativului pentru a depune jurământul în fața deputaților, confirm procedurii legale.

Agenda din 16 martie a Parlamentului poate fi accesată AICI