/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Medicii Spitalului municipal nr. 1, în GREVĂ. Colegii doctoriței agresate s-au solidarizat

15 martie 2018, ora 19:19

De la medici rezidenți, până la doctori, practic toți angajații Spitalului nr. 1 din capitală s-au solidarizat cu șefa secției Terapie, care a ajuns la spital cu câteva coaste fracturate, după ce a fost luată la pumni de soțul unei paciente. Personalul instituției a intrat în grevă japoneză, medicii făcând parte din categoria persoanelor care nu-și pot sista activitatea pentru a organiza proteste.

Este ca un semn de alarmă pentru toată populația, pentru toată societatea, că într-adevăr, toate cadrele medicale trebuie să nu fie agresate și suntem împotriva violenței”, spune Ălina Bejan, vicedirectorul spitalului Nr.1.

Cum pășesc pragul unei instituții, agresiv îți spune ce trebuie să faci, când trebuie să-l deservești, nu contează că altul are nevoie de intervenție mai urgentă”, explică Cristina Ipati, medic ginecolog.

Ana Calancea activează în calitate de moașă și are 27 de ani de experiență. Susține că, deseori, rudele pacienților sunt agresive.

Sunt cazuri când partenerul doamnei care naște vine în stare de ebrietate și ne insultă, ne spune că are contracții și să facem ceva. Este normal ca o doamnă care naște să aibă contracții. Dacă lumea nu-și schimbă atitudinea, am impresia că nu știu cine o să rămână să activeze în continuare în instituțiile medicale”, afirmă Ana Calancea moașă superioară.

Nici medicii rezidenții nu au rămas nepăsători. Deși sunt abia la început de cale, sunt conștienți de riscurile profesiei.

Noi încercăm să înțelegem parturientele, să intrăm în situația lor. Ne străduim să facem tot ce e posibil din partea noastră”, Denis Demcenco, medic rezident.

Pacienții recunosc că, uneori, emoțiile își pun amprenta. Totuși, aceștia își doresc mai multă înțelegere și răbdare din partea medicilor.

Toți suntem oameni și emoțiile ne iau pe dinainte”.

La policlinică întrebam de certificatul pentru maternitate. Mi s-a răspuns foarte brutal, foarte urât. Am ajuns la conflicte, că a doua zi trebuia să ne ducem și să ne cerem scuze. Dar pentru ce să ne cerem scuze? Noi am întrebat normal, noi suntem oameni simpli, noi am venit să întrebăm ceea ce ne interesează, ceea ce nu știm”.

Sâmbătă, doctorița Ala Valenga a fost agresată de soțul unei femei care și-a pierdut viața pe patul de spital. Cazul este investigat de poliție și de Ministerul Sănătății. În prezent, în instituția medicală sunt instalate doar 4 butoane de alarmă pentru personal, câte unul în fiecare clădire. Administrația spitalului intenționează să doteze, treptat, fiecare secție cu astfel de sisteme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram