/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Demagogie electorală pe seama scandalului ruso-britanic. „PDM folosesc orice ocazie ca să pară pro-europeni”

missing
15 martie 2018, ora 18:03

După ce ieri premierul britanic, Theresa May, a anunțat, în Parlament, decizia de a expulza 23 de spioni ruși, deghizați în diplomați, urmare a otrăvirii fostului agent de securitate Serghei Skripal și a fiicei lui, șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a postat o reacție în care precizează că: „Instinctul de a ne proteja colectiv față de provocările și pericolul constant, generat de rău-voitori, ne motivează să găsim soluții noi. Suntem solidari și suntem gata să oferim tot suportul necesar din partea Republicii Moldova pentru Marea Britanie”.

Analiștii politici, invitați aseară în studioul TV8, au menționat că PD pur și simplu încearcă să exploateze electoral acest scandal diplomatic.

„Ceea ce face domnul Candu este desigur o exploatare a unui eveniment internațional. Asistăm la o tentativă foarte clară de a folosi orice scandal internațional, unde Rusia este vizată ca vinovat”, spune Dionis Cenușa, comentator politic.

„Nu văd care este rolul Republicii Moldova într-un scandal de proporții. Nu este de nasul nostru”, a menționat Victor Ciobanu, comentator politic.

„Suntem într-un an electoral! Evident că are și tentă politică, evident că are și aspect electoral. Ar fi păcat. Suntem într-o republică parlamentară”, susține Victor Gurău.

„Face o declarație care nu intră în responsabilitățile dumnealui. Care e scopul? Înrăutățirea, probabil, și mai profundă a relațiilor moldo-ruse și trimiterea unor semnale donatorilor internaționali”, a declarat Alexei Tulbure.

Serviciul de presă al Parlamentului ne-a comunicat că Andrian Candu nu va comenta percepția analiștilor politici.

„Domul Candu își păstrează poziția pe care a exprimat-o în postare”, spune Iuliana Bordeianu, presa Parlament.

Invitații la emisiune au vorbit și despre vulnerabilitățile care planează asupra Moldovei.

„Noi suntem la momentul actual în situația când avem aceleași riscuri și vulnerabilități cu care se confruntă și autoritățile occidentale”, a menționat Victor Gurău.

„Vulnerabilitățile prin care trecem noi sunt corupția omniprezentă, dar asta e un fel de a fi. Un mod de existență al acestei țări care a substituit Constituția și legile scrise. Constituția e încălcată, legile la fel. Toți trăiesc pe propriile principii”, spune Alexei Tulbure.

„Suntem în an electoral, mesajul geopolitic va fi unul principal în campania electorală parlamentară. Deci se va juca pe scenariul tancurilor rusești”, a menționat Victor Ciobanu, comentator politic.

„Numiți o forță politică europeană, mai puternică decât democrații? Nu mai puternică, dar să fie o forță”, a spus Victor Gurău.

„Acest mesaj european, pe care dvs l-ați menționat este propagandă curată. Nu are nimic cu integrarea europeană”, a replicat Alexei Tulbure.

„Eu cred că Republica Moldova nu în zadar a fost catalogată ca „regim hibrid” și mergem cu pași siguri spre un regim autoritar. Acesta este vectorul actual de dezvoltare”, a conchis Victor Ciobanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram