Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Răspunsul Apă-Canal Chișinău după ce…

Răspunsul Apă-Canal Chișinău după ce o femeie a căzut într-o gură de canalizare din gestiunea întreprinderii

Administrația întreprindererii municipale „Apă-Canal Chișinău” S.A. dă asigurări că va plăti tratamentul femeii care a avut de suferit după ce a căzut într-o fântână  de canalizare neacoperită și va compensa prejudiciile morale care i-au fost aduse acesteia. Într-un comunicat de presă, instituția mai susține că va inspecta toate gurile de canalizare din gestiunea „Apă-Canal Chișinău” SA, drept urmare a incidentului. În același timp, întreprinderea face apel către toți locuitorii urbei să anunțe despre adresele unde lipsesc capacele fântânilor de canalizare sau dacă surprind încercările de sustragere a acestora.

„Administrația S.A. „Apă-Canal Chişinău” regretă incidentul neplăcut, produs în seara zilei de ieri, 14 martie a.c., pe str. Ialoveni, 100B, când o femeie a căzut într-o fântână de canalizare. De dimineață, specialiștii au mers la fața locului. Potrivit inspecției, s-a dovedit că s-a încercat sustragerea capacului de canalizare. Din anumite motive, acțiunea a eșuat. SA „Apă-Canal Chişinău” a sesizat poliția pe marginea acestui caz, pentru a elucida toate cauzele producerii incidentului. În urma incidentului de pe str. Ialoveni, administrația furnizorului de apă a dispus inspectarea repetată a tuturor gurilor de canalizare din gestiunea întreprinderii. Ţinem să menţionăm că vom întreprinde toate acțiunile necesare pentru a acoperi daunele morale aduse victimei. Pe parcursul acestei zile, vom lua legătura cu persoana respectivă pentru a-i acoperi cheltuielile de spitalizare”, se arată într-un comunicat de presă al întreprinderii municipale.

În același comunicat, „Apă-Canal Chișinău” precizează că în ultima perioadă se atestă o situație alarmantă în legătură cu furtul capacelor de fontă de la gurile de canalizare.

„Chiar dacă am sesizat opinia publică de nenumărate ori despre furtul capacelor și despre daunele care le pot produce, situaţia nu se schimbă. Or, gurile de canal nesecurizate pun în pericol viaţa persoanelor, dar şi integritatea reţelelor de apă şi de canalizare. Chiar dacă furnizorul de apă de comun acord cu organele de drept întreprind un şir de măsuri de anticiparea a acestor acţiuni, este necesară şi implicarea cetăţenilor”, susține administrația întreprinderii, care face apel către toți consumatorii să anunțe despre adresele unde lipsesc capacele de canalizare sau se încearcă sustragerea lor. Administrația Apă-Canal Chișinău afirmă că de fiecare dată când locuitorii anunță despre problemele existente, specialiștii întreprinderii inspectează adresa indicată şi aplică măsurile necesare pentru asigurarea securităţii atât a pietonilor, cât şi a circulaţiei transportului.

Potrivit, instituției, între 1999-2016 au fost sustrase peste patru mii de capace, iar prejudiciul cauzat este de aproape cinci milioane de lei. Întrerpinderea afirmă că cheltuie aproximativ 1 300 de lei pentru achiziţionarea unei trape din fontă, doar cel mai des se utilizează capacele din beton armat pentru că sunt mai ieftine, deși recunoaște că nu sunt atât de eficiente.

În municipiul Chişinău sunt amplasate circa 100 de mii de căminuri, care sunt acoperite cu trape din fontă sau capace din beton armat. Doar 20 de mii sunt în gestiunea furnizorului de apă, restul sunt la balanţa S.A. “Termoelectrica”, S.A. “Moldova-Gaz”, S.A. Moldtelecom” şi S.A. “Exdrupo”.

Locuitorii pot semnala lipsa trapelor sau tentativele de sustragere a acestora la numărul de telefon: 022-25-66-66, 022-85-77-77. De asemenea, aceştia pot să scrie un mesaj pe adresa de e-mail a întreprinderii: acc@acc.md.

La 14 martie, o femeie în vârstă de 65 de ani a ajuns la spital cu fracturi ale picioarelor după ce ieri a căzut într-o fântână de canalizare deschisă, amplasată în preajma blocului în care locuiește, din strada Ialoveni a Chișinăului. În dimineața zilei de astăzi, 15 martie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a dat asigurări că subiectul va fi pus în discuție la următoarea ședință a serviciilor comunale ale Primăriei. Acesta menționa că până problema recompensării cheltuielilor de tratament ale femeii care a avut de suferit nu a fost pusă în discuție.