/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

Experții misiunii FMI, aflați în vizită de evaluare în Moldova, s-au văzut cu Filip

missing
15 martie 2018, ora 15:56

Potrivit unui comunicat al guvernului, în cadrul întrevederii premierul a vorbit despre evoluțiile înregistrate de Moldova de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum cinci luni. Filip a menționat că, în nouă luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. De asemenea, a fost înregistrat un nou acționar la Victoriabank și un potențial investitor la Moldova-Agroindbank.

„Toate aceste lucruri nu erau posibile dacă Republica Moldova nu avea un program cu FMI. Existența unor condiționalități ne-a ajutat să ne mișcăm înainte cu implementarea reformelor”, a spus Pavel Filip.

Potrivit Guvernului, șeful echipei de experți FMI, Ben Kelmanson a salutat evoluțiile pozitive înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de livrare a rezultatelor. Oficialul FMI s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea – aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice. De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, din care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram