09:10:08 25.04.2024
Stiri

Victor Parlicov, despre noile contracte de achiziție a energiei electrice din Transnistria: „Noi finanțăm agenda Federației Ruse pentru R. Moldova, cea de menținere a conflictului transnistrean”

Politică 15.03.2018 15:00 Vizualizări3446 Autor: Ziarul National
Victor Parlicov, despre noile contracte de achiziție a energiei electrice din Transnistria: „Noi finanțăm agenda Federației Ruse pentru R. Moldova, cea de menținere a conflictului transnistrean” Zdg


Atâta timp cât procurăm energie electrică din regiunea transnistreană, noi finanțăm separatismul de la Tiraspol.

De această părere este expertul în energetică, Victor Parlicov, care a comentat anunțul privind semnarea de către SA „Energocom” a contractelor de achiziție a energiei electrice, valabile pentru următorul an, 70% - de la Centrala electrică moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și 30% - de la „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina.

„Cu fiecare kWh pe care noi îl cumpărăm din regiunea transnistreană, noi finanțăm separatismul la noi în republică cu bani proprii, iar compania care încheie aceste contracte, „Energocom”, este una controlată de Guvern. Deci, pe de o parte noi vorbim de Uniunea Europeană, avem o retorică vehementă împotriva implicațiilor Federației Ruse, iar pe de altă parte noi finanțăm agenda Federației Ruse pentru R. Moldova, cea de menținere a conflictului transnistrean”, a declarat Victor Parlicov.

Expertul s-a referit și la prețul mai mic la energia electrică pe care îl oferă Centrala de la Cuciurgan, comparând serviciile stomatologice acordate de un dentist și un boxer.

„Prețurile oferite de Centrala electrică moldovenească și cele ale companiei ucrainene nu sunt comparabile. Exact cum ai plăti servicii de scoatere a dintelui la dentist și boxer și te-ai duce unde este mai ieftin. La boxer probabil este mai ieftin, dar sunt și niște efecte secundare. Exact așa e și aici. Dacă noi comparăm doar prețurile, atunci da, la Centrala electrică moldovenească poate fi mai ieftin, dar să nu uităm că, pe lângă prețul pe care îl plătim pentru energia electrică de aici, mai vine factura pentru gaze, se acumulează datoria pentru gazul care va rămâne neplătit, care va fi consumat de Centrala de la Cuciurgan și va rămâne neplătit față de Gazprom”, a adăugat Victor Parlicov.

Expertul a detaliat că gazul consumat de această centrală este oferit de către „Gazprom” Chișinăului care îl livrează Transnistriei și, prin urmare, compania rusească trece această datorie în contul R. Moldova. Anterior, expertul a calculat că această datorie s-ar ridica la peste șase miliarde de dolari.

„Până nu se rezolvă problema datoriei la gaze în contextul funcționării centralei din stânga Nistrului, nu vom avea nici piață liberalizată la energia electrică și nici conexiunile pe care le vom face cu România nu vor rezolva problema. Eu nu-mi imaginez cum un furnizor din România sau din altă parte va putea concura cu o centrală care nu-și plătește costurile reale ale combustibilului”, a mai spus Parlicov.

Un alt expert din domeniul energetic, Sergiu Tofilat, crede că R. Moldova ar trebui să se limiteze deocamdată doar la energia electrică procurată din Ucraina și, în paralel, să realizeze conexiunile rețelelor energetice cu România.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md