Principală  —  Ediţia PRINT   —   Tirul cu arcul - un…

Tirul cu arcul – un sport distrus de interese economice și de nepăsarea autorităților

Tirul cu arcul, sportul care i-a asigurat R. Moldova doi participanți la ultimele ediții ale jocurilor olimpice, este în pericol. Terenul pe care se antrenau arcașii moldoveni a fost dat în arendă unei firme private, iar sportivii au ajuns în drum, pentru că, spun ei, un alt teren care să corespundă cerințelor acestui sport nu există în R. Moldova. Autoritățile strâng din umeri în fața sportivilor și, în afară de promisiuni, nu le-au oferit, deocamdată, nicio soluție de alternativă.

Terenul destinat tirului cu arcul, dat în arendă unei firme private

Mai mulți copaci de pe terenul pe care se antrenau arcașii au fost defrișați

Terenul pe care s-au antrenat până acum arcașii moldoveni, singurul de acest fel în R. Moldova, este amplasat pe teritoriul Centrului Pregătire de Foc al Clubului Sportiv Central „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), situat pe str. Nicolae Dimo din Chișinău. Având o suprafață de 1,13 ha, terenul destinat tirului cu arcul se află, oficial, în proprietatea statului, dar este dat în folosință Clubului Sportiv Central „Dinamo” pe un termen nedeterminat. În martie 2014, clubul „Dinamo” a dat în arendă terenul pe care îl avea în folosință către o firmă privată – „Rumal-Impex”. Conform informațiilor cadastrale, contractul de arendă a fost încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, adică până în 2039. În cei 4 ani de când arendează terenul, „Rumal-Impex” SRL nu l-a valorificat în niciun fel, iar sportivii au putut continua să se antreneze acolo. Zilele trecute însă agentul economic a defrișat copacii de pe terenul de antrenament, iar sportivii au rămas fără unicul teren pe care se puteau antrena în sezonul cald al anului, în condiții asemănătoare celor de la competițiile internaționale.

Strigătul de disperare al sportivilor

La Jocurile Olimpice de la Londra (2012) țintașul Dan Olaru a ocupat locul 9, învingând sportivi mult mai experimentați din Statele Unite sau Marea Britanie

Dan Olaru, arcașul care ne-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice (JO) din 2012 de la Londra, spune că, odată cu distrugerea terenului, s-au pomenit în imposibilitatea de a se mai antrena și că, în aceste condiții, nu se mai poate discuta despre performanțe și noi calificări la JO. „Terenul a fost construit încă în 1968, special pentru tir cu arcul. Atunci era unul din cele doar trei terenuri din Uniunea Sovietică, destinate acestui sport. Are o anumită dimensiune, distanța de 90 de metri de la care noi tragem. În capăt este ridicat un val de pământ ca să nu ucidem pe cineva pentru că săgeata zboară cu 200 km/h. Și copacii au fost sădiți în așa fel încât să țină umbră și să ne putem antrena toată ziua. Deja noi nu mai avem unde să ne antrenăm, deși, acum, tirul cu arcul este unul dintre puținele sporturi care aduce performanțe pentru R. Moldova, care obține măcar ceva rezultate. Fără terenul ăsta va fi imposibil. Noi peste 2 săptămâni trebuia deja să începem sezonul de vară, dar nu mai avem unde să ieșim pentru că pe teren au început tăierea copacilor”, explică sportivul cât de important era acest teren pentru el și colegii săi arcași.

Olaru spune că atât el, cât și antrenoarea sa, au cerut în repetate rânduri ajutorul autorităților, inclusiv de la ministrul de Interne, în subordinea căruia se află clubul „Dinamo”, doar că nimeni nu le-a soluționat problema. „Când am vorbit cu domnul Jizdan (n.r: ministrul Afacerilor Interne) el mi-a spus: Dan, nu eu am semnat contractul de arendă și scuze, dar nu pot să te ajut cu nimic. Eu l-am întrebat: dacă dumneavoastră nu puteți să ne ajutați, atunci cine altcineva ar putea dacă poligonul este în subordinea dumneavoastră? Și gata. El s-a întors și s-a dus. Am fost și la domnul Juravschi (n.r.: președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv și deputat PDM) și el l-a sunat pe dl Jizdan. I-a dat același răspuns pe care mi l-a dat și mie. Și dl Juravschi a dat din umeri și a zis că nu poate face nimic. Iată așa promotori ai sportului avem”, ne-a spus, indignat, Dan Olaru.

MAI: A fost semnat un contract în 2014, care posibil că nu a fost unul legal

Contactată de ZdG, Alina Zbancă, purtătoarea de cuvânt a MAI, afirmă că „ministerul de Interne nu a comis nimic ilegal”, dar că instituția a inițiat o anchetă proprie pentru a vedea cât de legal a fost încheiat contractul de arendă cu firma privată. „În 2014 a fost încheiat un contract cu respectivul agent economic prin care Clubul Sportiv „Dinamo” a dat în arendă acest teren pentru o perioadă de 25 de ani. Până în 2018 acolo nu s-a făcut absolut nicio lucrare. În contract era stipulat că vor construi terenuri sportive, ceea ce nu presupunea defrișări sau construcția unor blocuri. Cei de la „Spații Verzi” au dat autorizație companiei respective să defrișeze. Răspunsul clubului „Dinamo” a fost clar, domnul Bostan i-a spus agentului economic că noi suntem de acord ca ei să facă curățarea terenului de copacii rupți sau uscați, dar nicidecum să defrișeze copacii sănătoși sau să construiască ceva acolo”, afirmă reprezentanta MAI.

„Ministerul de Interne nu a comis nimic ilegal, dacă vorbim despre prezent. A fost semnat un contract în 2014, care posibil că nu a fost unul legal. Ulterior, în 2016-2017, când conducerea de la „Dinamo” a ridicat actele să vadă ce terenuri are în gestiune, Primăria a constatat că „Dinamo” nu avea dreptul să dea acest teren în arendă pentru că este zonă de parc. Respectiv, Primăria a ajuns în judecată cu Dinamo și agentul economic. Anul trecut dosarul a fost scos de pe rol. Serviciul protecție internă și anticorupție de la noi investighează alte detalii. Noi o să mergem înainte să vedem cât de legal este contractul respectiv și în ce condiții a fost el semnat în 2014, de ce totuși judecata a scos totuși dosarul de pe rol. Vrem să vedem cine a făcut greșeala și cine a permis agentului economic să ajungă până la lucrările respective”, ne-a mai spus Alina Zbancă.

Șeful Clubului „Dinamo”: „O să-i schimbăm provizoriu în altă parte”

Arcadie Bostan, șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo” al MAI

Arcadie Bostan, șeful Clubului „Dinamo”, cel care conducea instituția și în 2014, atunci când a fost semnat contractul de arendă cu „Rumal-Impex”, dă asigurări că va fi găsit un alt teren de antrenament pentru arcași. Asta deși sportivii spun că, până acum, au purtat mai multe discuții cu Bostan, dar fără a fi identificată o soluție cel puțin temporară. „Nimeni n-o să fie aruncat în drum. Pur și simplu sportivilor li se pare așa că… O să fie create încă mai bune condiții. Se reface, se reconstruiește”, spune Arcadie Bostan, menționând că întregul Centru Pregătire de Foc al Clubului Sportiv Central „Dinamo”, cunoscut și ca „Poligonul Dinamo”, urmează a fi renovat în următorii ani.

Deși am insistat să ni se spună dacă arcașii se vor antrena pe același teren ca și până acum, Bostan a evitat să ne răspundă direct. „O să aibă condiții bune de antrenament acolo pe loc. Alături, alături o să fie. La doi metri de teren, în partea dreaptă. Cum o să terminăm modernizarea centrului o să aibă și ei acolo loc, cum și tirul pneumanic și alții care mai sunt acolo. În anul 2020 e planificat să terminăm. Până atunci o să-i schimbăm provizoriu în altă parte”, ne-a spus șeful clubului „Dinamo”, fără a preciza exact unde „în altă parte” se vor antrena sportivii până în 2020.

Terenul de antrenament – obiectul unui proces de judecată

În 2017, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a depus cerere de chemare în judecată împotriva Clubului „Dinamo” și SRL „Rumal-Implex” cerând recunoaşterea nulităţii contractului de arendă semnat în 2014. Ulterior însă, deși au fost citați legal, nici reprezentantul clubului „Dinamo” și nici cel al Primăriei nu s-au prezentat la ședința de judecată din 3 octombrie 2017. Astfel, avocatul „Rumal-Implex”, Alexandr Vescu, a solicitat scoaterea cererii de pe rol pe motivul lipsei nemotivate în şedinţa de judecată a reprezentantului reclamantului. Instanța de judecată a admis cererea lui Vescu, iar cererea a fost scoasă de pe rol.

„Rumal-Impex”, firma care a arendat terenul de antrenament al arcașilor, îl are ca unic fondator și conducător pe un oarecare Dumitru Creciun și are sediul juridic într-un apartament din sectorul Ciocana al Capitalei. Firma nu are un site oficial și nici date publice de contact. Am încercat să luăm legătura cu Dumitru Creciun prin intermediul avocatului Alexandr Vescu, cel care a reprezentat firma „Rumal-Impex” în procesul contra Primăriei Chișinău. Avocatul ne-a spus că nu ne poate da numărul de telefon al lui Creciun, dar că îl va anunța că vrem să vorbim cu el și-i va transmite numărul nostru de telefon. Creciun însă nu ne-a mai telefonat.

Tirul cu arcul – un sport fără susținere, dar cu performanțe

Arcașul Dan Olaru a fost portdrapelul delegației R. Moldova la Jocurile Olimpice de la Londra

Chiar dacă până acum condițiile de antrenament ale arcașilor din Moldova erau modeste, incomparabile cu cele în care se antrenează sportivii din alte țări, sportivii noștri au reușit în ultimii ani să obțină rezultate notabile la competiții internaționale, inclusiv la JO. Dan Olaru, cel mai cunoscut reprezentant al tirului cu arcul, s-a calificat la JO de la Londra din 2012 pe când avea doar 15 ani. A fost cel mai tânăr sportiv din lotul național și portdrapelul R. Moldova la cea de-a XXX-a ediție a JO. După ce a reușit să învingă sportivi mult mai experimențați din SUA și Marea Britanie, Dan Olaru a terminat competiția olimpică pe un onorabil loc 9. La JO de la Rio de Janeiro, din 2016, am avut o altă reprezentantă a Tirului cu Arcul – Alexandra Mîrca, iar în acest an o altă tânără sportivă, Milena Gațco, urmează să participe la JO de tineret de la Buenos Aires. În total, peste 20 de tineri sportivi se antrenau pe terenul din str. Dimo, soarta căruia este acum incertă.