Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O fetiță de 14 ani…

O fetiță de 14 ani diagnosticată cu pneumonie a murit în spitalul de la Căușeni

O fetiță de 14 ani diagnosticată cu pneumonie a murit în spitalul de la Căușeni. Tatăl spune că inițial fetița a mers la punctul medical din satul Săiți, după care a fost chemată ambulanța de la Căușeni. Medicul din localitate afirmă că fetei i s-a acordat primul ajutor, iar după ce ambulanța a ajuns la Săiți, aceasta s-a reținut întrucât pacienta avea pulsul și tensiunea slabe. Medicii de la Căușeni, la rândul lor, spun că fetița nu avea o răceală simplă, ci o pneumonie complicată cu insuficiență acută respiratorie și stare de șoc.

„Fata a spus că i-e rău și s-a dus la spital. Totul s-a petrecut pe 9 martie. Ea singură a mers încolo, noi nu am ajutat-o, nu era în stare gravă. Salvarea a venit cam greu de la Căușeni. Două ore a mai stat aici, după ce a ajuns. Soția a mers cu fetița la Căușeni. Nu ne-am gândit la nimic rău. Soția mi-a povestit deja acasă ce s-a întâmplat. Acolo, i se făcuse și ei rău, după ce a aflat ce s-a întâmplat”, spune tatăl fetei.

Medicul de la punctul medical din localitate, Anastasia Lungu spune că în acea zi, când a ajuns la cabinet, fetița o aștepta. Ulterior, a examinat-o și spune că ea nu avea febră, dar respira greu.

„Eu am venit dimineața la lucru și fetița era deja aici. Pacienta nu avea febră când a venit la noi. Mi-a spus că mama i-a dat Paracetamol. Am măsurat tensiunea și era joasă, mai nu se auzea. Respira greu. Am ascultat-o, avea pneumonie bilaterală. Am chemat ambulanța.

Ambulanța a mai stat aici, că dacă nu are bolnava puls și tensiune cât de cât, nu pot să pornească. I-au pus o picurătoare, i-au dat dezametizon și, pe urmă, au pornit”, spune Anastasia Lungu.

Responsabilul de la Serviciul de presă al spitalului raional Căușeni, Ion Arsenie Ciobanu spune că pacienta a decedat la o oră după internare.

„Pacienta a fost internată la 10.25, la Urgență, în stare extrem de gravă și imediat s-a transferat în reanimare. Acolo, i s-au făcut măsurile de resuscitare. După o oră, pacienta a decedat.

Ea s-a dus inițial la punctul medical din sat, apoi a ajuns la spitalul de la Căușeni. În spital, se afla la 10.25, iar până la 10.43 a fost examinată de cinci doctori – s-a dat oxigen, s-a dat medicație, tratament. Deci, de la 10.43, s-a făcut resuscitarea, medicația, intubarea, ventilarea, monitoring, resuscitare iar. Timp de 8 minute, 4 doctori au examinat-o. N-a fost o răceală simplă. Avea o pneumonie complicată cu insuficiență acută respiratorie. Diagnosticul era pneumonie bilaterală, sindrom de insuficiență respiratorie acută, șoc toxicoseptic.

Ea s-a adresat la medic peste câteva zile după ce s-a îmbolnăvit. Nu s-a adresat la asistența medicală imediat, făcea tratament acasă, mama îi dădea medicamentele pe care le credea de cuviință, fără să consulte medicul.

Pneumonii sunt diferite – sunt forme ușoare, medii, sunt forme grave. Pneumoniile din păcate, duc și la asta, și nu e la noi primul caz, știți de epidemia de gripa pandemică, ați auzit câte cazuri au dus la deces”, a spus reprezentantul spitalului raional Căușeni.

Potrivit Ministerului Sănătății, simptomele pneumoniei la copii sunt febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vome, dureri de cap. La început, pneumonia poate părea o simplă răceală, pentru că primele manifestări sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. Însă, următoarele simptome de instalare a pneumoniei sunt dificultate în respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră persistentă, respiraţii frecvente.