Rusia ironizează pe seama deciziei premierului britanic Theresa May de a expulza 23 de diplomați ruși

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a încercat să persifleze expulzarea a 23 de diplomați ruși din Marea Britanie, ca represalii la otrăvirea cu un gaz neurotoxic a fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Într-o postare de miercuri seara pe Twitter, reprezentanța diplomatică rusă a afirmat că Rusia „nu se teme de frig”, relatează RIA Novosti.

„Temperatura relațiilor ruso-britanice a scăzut la minus 23 de grade Celsius, dar nu ne temem de frig”, scrie instituția diplomatică rusă în mesajul său, pe care îl însoțește cu imaginea unui termometru în gheață.

Premierul britanic Theresa May a anunțat miercuri expulzarea a 23 de diplomați ruși și înghețarea contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel cu Rusia, căreia i-a atribuit responsabilitatea pentru otrăvirea fostului spion rus pe teritoriul Marii Britanii, dar Moscova a denunțat aceasta ca pe o „provocare brutală”, transmite Agerpres.

Theresa May a invocat în fața parlamentului „utilizarea ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit”, calificând drept „tragică calea aleasă” de președintele rus Vladimir Putin, care nu a răspuns cererii sale de a oferi explicații în acest caz.

Dar mulți experți consideră că, având în vedere gravitatea faptelor invocate de Londra, sancțiunile anunțate miercuri de premierul britanic sunt ponderate. Nivelul de reacție este chiar „deosebit de slab”, remarcă în acest sens Mathieu Boulegue, de la Chatham House din Londra, subliniind în special absența sancțiunilor financiare, potrivit AFP.

Fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), Serghei Skripal (66 de ani) și fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiți în stare de inconștiență pe o bancă în fața unui centru comercial din Salisbury. În prezent, cei doi se află în stare critică. Un polițist care le-a venit în ajutor este spitalizat de asemenea în stare gravă.

În replică, Ministerul de Externe rus a denunțat o „provocare brutală” și a acuzat Londra că a „făcut alegerea confruntării”. „Măsurile noastre de răspuns nu se vor lăsa așteptate”, a amenințat Moscova.

Potrivit ediției de joi a ziarului Kommersant, care citează o sursă diplomatică, Rusia va răspunde cel mai probabil printr-o măsură similară de expulzare a unor diplomați britanici aflați la post în Federația Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...