/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Șeful de la Drumuri - cu contract expirat, dar încă în funcție. Ministerul Economiei nu a organizat concurs

missing
15 martie 2018, ora 08:42

Demis, apoi restabilit prin decizia CSJ

Gheorghe Curmei a devenit șef al ASD la 14 februarie 2014, iar în anul 2016, când a fost demis de către ministrul de atunci al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, i-au fost reproșate o serie de fapte care ar fi dus la proasta administrare a treburilor întreprinderii. Aceste fapte ar fi fost descoperite în cadrul unui control financiar realizat de Inspecția Financiară (IF) a Ministerului Finanțelor pentru perioada 01 ianuarie 2013 – 01 octombrie 2015; a unui control de audit intern pentru perioada 01ianuarie 2014 – 01 noiembrie 2015 1i în cadrul inventarierii obiectivelor de prestare a serviciilor rutiere amplasate în zona drumurilor publice, efectuate de Comisia de inventariere din cadrul Ministerului, conform stării de fapt până la data de 01 noiembrie 2015. De asemenea, s-a invocat faptul că Administraţia de Stat a Drumurilor nu a administrat corespunzător contractele de reabilitare a drumurilor cu finanţare externă, ceea ce ar fi determinat întârzieri semnificative.

Gheorghe Curmei a atacat ordinul de demisie în instanță, ca pe unul emis ilegal. El a argumentat că, în urma controlului Inspecţiei Financiare, ASD și-a exprimat, în scris, dezacordul cu cele constatate și că Inspecția ar fi admis parțial aceste obiecții. Despre auditul intern care ar fi găsit nereguli în activitatea sa Gheorghe Curmei a spus în instanță că acesta a fost numit de către Ministerul Transporturilor cu grave „încălcări de competenţă”, invocând inclusiv faptul că ASD nu este întreprindere subordonată ministerului, ci doar fondată de acesta.

Administrare defectuoasă discutată în instanță

Cu toate acestea, atât prima instanță, judecătoria Buiucani, cât și a doua – Curtea de Apel Chișinău – a respins pretențiile și nu l-a restabilit în funcție pe Gheorghe Curmei. În ședințele de judecată au fost discutate argumentele pe care s-a bazat ordinul de concediere. Astfel, completul Curții de Apel a notat că Gheorghe Curmei nu a negat faptul Inspecția Financiară, care a verificat activitatea AD pentru anii 2013-2015, a constatat abateri. Printre acestea – faptul că unui specialist principal, care avea o sancțiune disciplinară nestinsă (mustrare aspră) i-a fost „achitată ilegal o primă la salariu pentru luna aprilie 2015”. De asemenea, IF a constatat că unei întreprinderi care avea contract cu ASD pentru construcția drumurilor i-au fost transferate peste 4 milioane de lei contrar legii. Cităm din hotărârea Curții de Apel: „A două încălcarea disciplinei financiare, constatată de către Inspecția Financiară – transferul mijloacelor bănești în suma de 4 795 000 lei, ceea ce constituie 10% din suma contractului de antrepriză nr.11-18/512 din 21.08.2014 între SRL X și ASD când lucrările contractate au fost executate numai în suma de 900 000 lei, nucicum nu a fost justificată de către apelant atât în cadrul ședințelor de judecată în prima instanță, cât și în ședința Colegiului civil. Argumentul apelantului, precum că s-au întreprins măsuri eficiente pentru încasarea de la SRL X a sumei nejustificat transferate și datoria agentului economic s-a micșorat până la suma de 1 975 900 lei Colegiul civil le apreciează critic, deoarece nu se referă la fondul abaterii disciplinare comise de apelant, iar aceste măsuri au fost întreprinse numai după constatarea respectivă a Inspecției Financiare și în prezent litigiu între părți se află pe rol în Judecătoria Chișinău sect.Botanica”.

Citește continuarea pe Moldovacurată.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram