/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Alcoolismul, viciul sărăciei din Moldova: „Trebuie să bei mai puțin și totul va fi bine”

missing
14 martie 2018, ora 19:22

Potrivit Poliției, din numărul total de infracțiuni înregistrate anul trecut, în 21 la sută din cazuri făptașii erau beți. 13 dintre ei au comis infracțiuni grave, 15 deosebit de grave, iar cele mai multe infracțiuni comise sub influența alcoolului sunt cele ușoare – 4333 la număr.

„Din cele 139 de omoruri, în 108 cazuri persoanele se aflau în stare de ebrietate, din cele 199 de vătămări corporale grave, în 157 de cazuri persoanele se aflau în stare de ebrietate. Violurile din 296 de cazuri, în 233 de cazuri violatorii se aflau în stare de ebrietate”, menționează Marin Maxian, șeful direcției generale securitate publică al IGP.

Cele mai mult infracțiuni comise sub influența alcoolului s-au produs în Chișinău – aproape 800 de cazuri. Capitala este urmată de orașul Comrat, unde au avut loc 267 de infracțiuni și de municipiul Bălți – cu 24 de infracțiuni.

În capitală locuiesc cele mai multe persoane dependente de alcool. Din cele peste 78 de mii de persoane monitorizate, peste 45 de mii sunt din Chișinău. În Leova, la evidență sunt 1700 de persoane, iar în Cahul – 1476.

Pe unii amatori de tărie i-am întâlnit la o bodegă din apropierea pieței din sectorul Ciocana. Ei spun că cel mai des alcoolicii beau ca să uite de probleme și din cauza sărăcie. Iar pe mâna poliției ajung doar cei care se lasă controlați de băutură.

„Cum să bei ca să nu ajungi pe la poliție, câte 00 de grame și lucrezi bine și atât, asta-i treaba. De ce moldovenii beau? De scârbă. N-au unde trăi, n-au unde, poate n-au de lucru, nu vor să lucreze, asta-i”.

„Câte 50 de grame cu cărniță, slănină și ca ucrainenii”.

„Eu prefer 50 de grame de acel bun, iaca o cafea. Ai cinstit 100 de grame, trebuie să-l duci. Ai băut un pahar de vin, ai luat o bucată de pâine, ai pus-o în gură și știi că fără probleme”.

„Trebuie să bei mai puțin, și va fi totul bine. Trebuie să bei mai mult vin și nu votcă. Votca este…dar un pahar de vin mereu se poate”.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății,în 2016, Republica Moldova ocupa locul 3 în topul țărilor europene în ceea ce privește volumul de alcool consumat pe cap de locuitor. Cifrele arătau că unui moldovean îi reveneau aproape 16 litri de alcool pur pe an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram