17:45:01 20.04.2024
Stiri

R. Moldova a SEMNAT noile contracte de achiziționare a energiei electrice. Autoritățile spun că au identificat soluții pentru a MICȘORA tarifele

Economie 14.03.2018 17:44 Vizualizări2281 Autor: Ziarul National
R. Moldova a SEMNAT noile contracte de achiziționare a energiei electrice. Autoritățile spun că au identificat soluții pentru a MICȘORA tarifele


Societatea pe acțiuni „Energocom” a câștigat licitația și a semnat cu compania „Centrala electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) și „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către R. Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Potrivit noilor contracte, 70% din energia electrică necesară R. Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina. „Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI).

Prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 de cenți USD/kWh.

„Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora. Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru diminuarea tarifului, astfel încât să fie acoperită această diferență dintre contractul actual și cel anterior”, arată sursa citată.

MEI mai precizează că operatorii reglementați de pe piața energetică din R. Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS RED Union Fenosa SA, SA Furnizarea Energiei Electrice Nord, ÎS Moldelectrica și SA RED Nord, vor încheia cu SA „Energocom” contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

„Procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice. Acesta a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice”, conchide MEI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md