/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Acționarii băncilor din Moldova, verificați. CNFP verifică cine stă în spatele acțiunilor a 11 bănci

missing
14 martie 2018, ora 17:35

Potrivit unei hotărâri emise de Comisia Națională a Pieței Financiare, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pentru verificarea ”Moldova Agroindbank” – puțin peste 267 de mii. Instituția este urmată de compania de asigurări ASITO – 119 mii. Pentru celelalte companii suma variază între 35 de mii și 1500 de lei. Experții independenți spun că urmare a acestor verificări ar putea ieși la iveală cine cu se ascunde în spatele băncilor.

Intuiesc că ar putea să existe anumite situații în care în spatele unor acționari nominali să fie alte persoane. Transparența acționarilor este importantă pentru regulator pentru a preveni eventuale abuzuri din partea unor acționari rău intenționați cum ar fi creditare frauduloasă,” a spus Adrian Lupușor, expert „Expert-Group”.

Expertul spune că este important nu doar să se verifice cine stă în spatele băncilor, ci și integritatea acestora.

Pentru a evita situații în care acționarii să pună presiuni asupra managementului instituției financiare de a obține anumite beneficii ilegale, cum ar fi creditele în condiții preferențiale,” a adăugat Lupușor.

În ceea ce privește activitatea companiilor de asigurări, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a spus că pe lângă verificări, trebuie create legi care să funcționeze.

Este important să avem reglementări clare și legi care gestionează acest sector și respectiv de la sine vor decădea necesitatea acestor controale. Legea trebuie să reglementeze cine sunt acceptați ca și acționari ca și proprietari în astfel de domenii financiare non-bancare,” a spus Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor.

Deocamdată, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare au refuzat să ne ofere mai multe detalii, explicând că verificările sunt în plină desfășurare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram