(foto) Table virtuale, prăjituri, machete și probleme. Cum este sărbătorita Ziua Pi/π la Liceul „Meșterul Manole” din satul Sălcuța

pipipi

Pe 14 martie, comunitatea mondială a pasionaţilor de matematică şi ştiinţe sărbătoresc numărul Pi/π. Celebrată în mod logic la această dată (3/14, formatul american al datei), ziua pi le dă ocazia iubitorilor ştiinţelor exacte să dea curs liber pasiunii lor pentru valoarea 3,14. Să știți că nu doar la nivel internațional este marcată această zi, în Republica Moldova la fel sunt organizate diverse activități. Un exemplu în acest sens este șirul larg de activități organizate în Liceului Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni, aici Ziua π este o adevărată sărbătoare.

În fiecare an, pe 14 martie la Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța este sărbătoare. Ziua pi este marcată în liceu deja pentru al cincilea an, putem spune că a devenit o frumoasă tradiție. Profesoara de matematică, Maia Porombrica, ne spune că învățarea bazată pe proiecte trezește interesul elevilor, creativitatea, implică părinții, formează abilitățile elevilor pentru a înțelege lucruri noi prin cercetarea, iar această zi este marcată în parteneriat cu colegi din alte 13 țări.

20180314_103052

La organizare participă toți, atât elevii cât și profesorii. Doamna Porombrica ne spune că este imposibil de măsurat timpul pregătirilor totale, deoarece fiecare elev, care studiază matematica, aduce o contribuție în parte din timpul personal.

„Fiecare elev, grup de elevi vine cu o idee personală.  La rândul meu – vin și eu cu lucrările mele. Sunt participantul acestui proiect, ca și toți elevii și în fiecare an descopăr ceva nou”, menționează Maia Porombrica.

1

În această zi, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” se transformă într-o adevărată împărăție a pi, și asta pentru că sunt organizate o sumedenie de activități, iar fiecare elev își are contribuția sa în promovarea acestui număr.

„Elevii pe table virtuale plasează materialele în format electronic (referate, prezentări PowerPoint, desene, fotografii, fișiere în diferite aplicații online), având ca temă informații despre numărul Pi, probleme în care este folosit numărul Pi. Pregătim expoziţii de afişe pe tema dată, confecționare de „PI” în lemn, machete și aplicații”, ne spune Maia Porombrica.

ziua pi cd

2

3

Collage

La toate acestea se mai adaugă și referatele, problemele interesante în care intervine numărul Pi, care ulterior vor fi publicate într-o revistă.

Nu știu dacă v-ați gândit vreodată cât de frumos poate fi marcată această zi, dar iată că elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța ne demonstrează prin activitățile pe care le fac an de an cât de frumoasă este matematica din jurul nostru.

20180313_115658

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente