Marea Britanie expulzează 23 de diplomaţi ruşi!

SALISBURY, UNITED KINGDOM - MARCH 10: Officials work at the grave site of former Russian spy Sergei Skripal's wife as the grave is opened for autopsy within the investigation carried out after Sergei Skripal, 66, and his daughter Yulia, 33, were found unconscious on a bench in Salisbury, United Kingdom on March 10, 2018. Tayfun Salcı / Anadolu Agency

23 de diplomați ruși au la dispoziție o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie. Ei au fost identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse, a anunţat miercuri premierul britabic Theresa May în Parlament. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii.

Este una dintre cele mai dure măsuri anunțate, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel Serghei Skripal, la Salisbury.

Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Moscova a refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Un poliţist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă.

În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac. Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.