Democrații vor să demonstreze că termenul de un an promis de Plahotniuc pentru construcția „Arena Chișinău” este unul real

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat ieri, în cadrul briefingului săptămânal de la sediul PD, despre intenția de a construi, în cel mult un an, o sală sportivă multifuncțională numită generic „Arena Chișinău”. Ulterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu a detaliat acest proiect, prezentând și un filmuleț în acest sens. Acesta însă s-a dovedit a fi unul „furat” dintr-un filmuleț mai mare plasat pe YouTube încă în 2014 cu prezentarea „Dunquerque Arena” din Franța în valoare de 100 de milioane de euro și termen de realizare de 4 ani.

Cel mai probabil pentru a demonstra că termenul de un an este unul „real”, ministrul Chiril Gaburici a prezidat astăzi prima ședință a Grupului de lucru privind implementarea proiectului de edificare a arenei polivalente „Arena Chișinău”, din componența căruia mai fac parte ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de resort.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, prioritatea Grupului de lucru este elaborarea, în termen de 10 zile, a Foii de parcurs pentru asigurarea implementării proiectului de edificare a arenei polivalente, cu examinarea creării unui parteneriat public-privat în acest sens. De asemenea, până la data de 1 aprilie 2018, membrii Grupului trebuie să prezinte Guvernului spre examinare și aprobare proiectele actelor normative necesare implementării acestui proiect.

În debutul ședinței, ministrul Chiril Gaburici a prezentat conceptul „Arena Chișinău” și necesitatea edificării acesteia în Republica Moldova. „Construcția unei arene polivalente reprezintă o prioritate strategică a statului, odată ce oferă Republicii Moldova o serie de avantaje și oportunități. Conform studiului de pre-fezabilitate, elaborat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, „Arena Chișinău” va avea o capacitate de 3000-5000 de locuri, 800-1200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții sau concerte. Construcția va avea, de asemenea, o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilități pentru spa și fitness”, a menționat Chiril Gaburici, președinte al Grupului de lucru.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, selectarea partenerului privat va fi efectuată în baza unui concurs public și transparent la nivel internațional, pentru a asigura alegerea unui dezvoltator bun, cu experiență în domeniu, cu servicii calitative, executate în termenii stabiliți. De asemenea, în baza studiului de pre-fezabilitate, s-a propus ca arena polivalentă să fie edificată pe terenul aflat în administrarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni, suprafața estimativă necesară construcției fiind de circa 10 ha.

În cadrul ședinței a fost definitivată Foaia de parcurs, care prevede un șir de acțiuni, precum și instituțiile care vor fi implicate în procesul asigurării implementării proiectului de edificare a „Arenei Chișinău”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...