Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O nouă grădiniță renovată din…

O nouă grădiniță renovată din banii României

O nouă grădiniță din R. Moldova a fost reparată din banii oferiți de Guvernul României. Grădiniţa din satul Zastânca, Soroca, a beneficiat de lucrări în valoare de circa 1,7 milioane de lei, dintre care circa 1,5 milioane din grantul românesc, iar restul fiind contribuţia localităţii.

La evenimentul de inaugurare au participat Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în R. Moldova, Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova,  precum și reprezentanți ai autorităților locale şi părinți.

„Cred că este important ca acest program să continue. Este important ca prin intermediul fiecărui proiect de acest gen să aducem câte o părticică din Europa în inima și în sufletul locuitorilor din zonă”, a spus Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în R. Moldova.

Potrivit FISM, instituţia care gestionează grantul românesc, din aceste fonduri au fost instalate uși și geamuri noi, au fost efectuate lucrări pe interior (finisarea pereților, tavanelor, reparația și schimbarea pardoselelor), au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare. Totodată, au fost efectuate lucrări de reparație pe exterior (pavaj, instalarea gardului). Grădinița de copii a fost dotată cu mobilier pentru grupe, echipament pentru teren de joacă și pavilioane.

Mircea Eșanu, director executiv FISM: „Această instituție a fost renovată, practic, complet. Lucrările s-au efectuat în două etape, iar un bloc al instituției a fost construit de la zero. Înainte de renovare, grădinița se încălzea cu sobe, iar acum are un sistem de încălzire modern. În prezent grădinița este frecventată de 65 de copii. În raionul Soroca, din grantul românesc, au fost reparate 34 de grădinițe. În acest sens, din grantul oferit de Guvernul Românei au fost alocate circa 16 mil. lei. În prezent, FISM mai are circa 70 de șantiere active, toate urmează a fi finalizate până la sfârșitul acestui an.”

Grădiniţa din satul Zastânca a fost construită în anul 1990, având o capacitate de 45 de locuri. Datorită creşterii natalităţii în această localitate, în anul 2016 primăria s. Zastânca a apelat la FISM solicitând construcția unei anexe în care ar fi posibilă amplasarea a unei grupe suplimentare de copii. În prezent, grădinița este frecventată de 65 de copii. Printre beneficiarii acestui proiect se numără 130 de părinți și 16 angajați ai instituției, care acum muncesc în condiţii europene.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe din Moldova. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.