13:23:39 24.04.2024
Stiri

Spicherul Andrian Candu se declară SOLIDAR cu Marea Britanie în scandalul privind OTRĂVIREA lui Skripal şi fiica sa cu „Noviciok” - o ARMĂ dezvoltată de URSS la sfârşitul Războiului Rece

Politică 14.03.2018 13:40 Vizualizări6489 Autor: Ziarul National
Spicherul Andrian Candu se declară SOLIDAR cu Marea Britanie în scandalul privind OTRĂVIREA lui Skripal şi fiica sa cu „Noviciok” - o ARMĂ dezvoltată de URSS la sfârşitul Războiului Rece


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că situația din Marea Britanie, după ce fostul colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), Serghei Skripal, și fiica sa au fost otrăviți cu un agent neurotoxic numit „Noviciok” (o armă dezvoltată de Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece), este foarte îngrijorătoare.

Oficialul moldovean este solidar cu autoritățile britanice, care au solicitat explicații Moscovei în acest caz.

„Situația din Marea Britanie este foarte îngrijorătoare. Implicarea unui stat străin în lichidarea fizică de persoane sau vulnerabilizarea sistemelor guvernamentale, bancare, manipulare și intervenție agresivă mediatică, intervenție în procesul electoral - toate aceste acțiuni se întâmpla în Marea Britanie. Instinctul de a ne proteja colectiv față de provocările și pericolul constant, generat de răuvoitori, ne motivează să găsim soluții noi. Suntem solidari și suntem gata să oferim tot suportul necesar din partea R. Moldova pentru Marea Britanie”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.

Și autoritățile din SUA sunt solidare cu Marea Britanie în acest caz. Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul cu o substanță neurotoxică asupra unui fost agent secret rus care trăia în Marea Britanie, spune și Washingtonul, la câteva ore după ce premierul britanic a dispus convocarea ambasadorului rus și a amenințat cu o ripostă puternică.

„Nu exista niciodată o justificare pentru acest tip de atac - tentativă de asasinare a unui cetățean privat pe teritoriul unei națiuni suverane - și suntem indignați că Rusia pare să fi reluat un astfel de comportament”, a declarat zilele trecute Rex Tillerson, secretarul american de Stat, citat de DPA.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md