Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Victimele alcoolului. Harta Consecințelor Consumului…

Victimele alcoolului. Harta Consecințelor Consumului de Alcool

Consumul de alcool este o boală care deseori nu este tratată și trece neobservată de societate. Cu toate acestea, aceasta ia cu ea zeci de vieți. Astăzi, 14 martie, Direcția Generală Securitate Publică a Inspectoratului General al Poliției a prezentat prima Harta a Consecințelor Consumului de Alcool pentru anul 2017, care include date despre infracțiunile comise în stare de ebrietate în toată țara, segregate pe raioane și municipii.

Astfel anul precedent au fost comise aproape 7000 de infracțiuni în stare de ebrietatea din 32.956 de infracțiuni total comise în 2017. Din acestea, majoritatea sunt infracțiuni considerate ușoare, iar 89% sunt infracțiuni comise în domeniul transportului, unde predomină șofatul în stare de ebrietate.

În același timp, raioanele din regiunea centru a țării, atestă cele mai multe infracțiuni comise în stare de ebrietate, iar în municipiul Chișinău cifra ajunge la 819 de infracțiuni.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Republica Moldova se află aproape de vârful clasamentului privind consumul de alcool. După Belarus, moldovenii beau anual cel puţin 16 litri de alcool pe cap de locuitor, ceea ce îi împinge în capcana alcoolismului. Potrivit specialiştilor, există mai multe metode de tratament, însă deseori ineficiente, întrucât tratamentul dependenţei implică dorinţă, timp, motivaţie, răbdare, resurse financiare şi altele – ceea ce le lipseşte persoanelor consumatoare de alcool. Totuşi, eroii acestui reportaj şi-au depăşit limitele şi vor să-şi împărtăşească experienţa.

Directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihail Oprea, spune că problema alcoolismului în R. Moldova este una complicată, pentru că populaţia consumă alcool în cantităţi foarte mari şi tratamentul este un proces anevoios. „Această procedură necesită răbdare din partea pacientului. El trebuie să fie motivat să facă schimbarea pentru a se întoarce la normalitate. Este important şi profesionalismul cadrului medical, pentru că specialiştii trebuie să ajute persoana, să o facă să înţeleagă consecinţele bolii, rezultatul tratamentului, posibilitatea de revenire şi continuare a vieţii familiale şi sociale”, explică directorul.