/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Proiectul privind decriminalizare a mediului de afaceri, la ministerul Economiei. Ce prevederi vor fi excluse

missing
14 martie 2018, ora 11:51

A avut loc o ședință de lucru la care s-a discutat elaborarea și definitivarea proiectului. Astfel, ministerul anunță că în proiectul de lege s-au păstrat amendamentele ce țin de reducerea pedepsei și majorarea penalităților, introducerea pedepsei penale pentru autorități la tergiversarea emiterii actelor permisive și la efectuarea abuzivă a controalelor, limitarea organelor urmăririi penale în procesul de efectuare a perchezițiilor și ridicare a bunurilor, limitarea ridicării bunurilor care ar stopa activitatea de business etc.

Prevederile „neclare” vor fi excluse

Totodată, în urma discuțiilor ministerul Economiei spune că s-a propus excluderea din proiect „a prevederilor care generau neclarități”. Astfel, s-a renunțat la excluderea atribuțiilor de urmărire penală de la Serviciul Vamal; la excluderea/schimbarea competențelor organelor de drept: Centrul Național Anticorupție, Procuratura, Poliția, Poliția de frontieră; la modificarea procedurii de citare; la includerea unui nou articol – contravenția flagrantă; la mecanismul de neîncepere a urmăririi penale în baza executării prescripției organelor de control; la procedurile simplificate de constatare și examinare a contravențiilor etc.

Când persoana va fi eliberată de răspundere penală

De asemenea, s-a propus ca persoana să fie liberată de pedeapsa penală doar dacă a săvârșit pentru prima oară una dintre infracțiunile economice prevăzute expres (art. 241 – practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, art. 2411 – practicarea ilegală a activităţii financiare, art. 242 – pseudoactivitatea de întreprinzător, art. 244 – evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, art. – 2441 – evaziunea fiscală a persoanelor fizice, art. 250 – transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz); a înlăturat încălcările și a reparat prejudiciul; a achitat la bugetul de stat o sumă egală cu valoarea prejudiciului material cauzat, dar nu mai mică decât dublul limitei maxime a amenzii prevăzute de sancțiunea articolului corespunzător din Partea specială.

Totodată, ministerul anunță că suplimentar în proiectul de lege este prevăzut că „liberarea nu se va aplica, dacă fapta a fost săvârșită cu aplicarea constrângerii psihice sau fizice, s-a soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau a fost săvârșită de un grup criminal organizat sau organizație criminală”.

Potrivit comunicatului, participanții la ședință urmează să examineze modificările propuse de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, astfel încât la următoarea ședință proiectul să fie definitivat.

Amintim că, în octombrie 2017, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat, de la tribuna PDM, că își propune să reducă presiunea asupra mediului de afaceri. Inițiativa a fost criticată de societatea civilă, care a semnalat că, astfel, ministerul intenționează să-i scape de pușcărie pe cei implicați în frauda bancară. Deși anterior a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului, ulterior, după o discuție cu ambasadorul UE la Chișinău, premierul Pavel Filip a cerut amânarea aprobării documentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram