Linkuri accesibilitate

Moscova i-a avertizat pe rebelii aflați sub asediu în Siria că nu va exista clemență pentru ei


Serghei Lavrov
Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a avertizat pe rebelii care sunt sub asediu în Siria, în enclava Ghouta, că nu va exista nici un fel de clemență pentru ei, deoarece acordul de încetare a focului convenit de ONU, nu îi include „pe teroriști”.

Declarația lui Lavrov vine după ce Statele Unite au anunțat că sunt gata să acționeze în Siria pentru a pune capăt atacurilor chimice și suferințelor inumane la care sunt supuși civilii din enclavă, dacă Rusia, Iranul și guvernul sirian continuă să ignore acordul convenit acum două săptămâni. În opinia șefului diplomației ruse, cei care acționează în enclavă, ar dori doar să dobândească o perioadă de pauză prin acest acord de încetare a focului, ceea ce Rusia nu le va oferi.

Ieri seară, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat Consiliului de Securitate că Statele Unite sunt gata să acorde un nou armistițiu de 30 de zile, prin care să se pună capăt înfometării a sute de mii de sirieni, care se află sub asediu în enclava Ghouta, ultima deținută de opoziția anti-guvernamentală siriană în apropiere de Damasc.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarase și el că din 24 februarie, de când a fost anunțată încetarea luptelor, ofensiva forțelor pro-guvernamentale siriene, susținute de Rusia și Iran, s-a intensificat prin atacuri de aviație, terestre și bombardamente.

„Dacă acordul nu este respectat, spunea ieri Nikki Haley, Statele Unite sunt pregătite să acționeze singure”.

Astăzi, la Moscova șeful forțelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov a spus că Moscova va răspunde prin forță dacă „viața militarilor noștri este în pericol”. În urma ofensivei trupelor pro-guvernamentale siriene asupra enclavei, începută acum o lună, cel puțin 1.162 de oameni au fost omorâți, între care peste 240 de copii.

XS
SM
MD
LG