13:18:40 18.04.2024
Stiri

Încă o grădiniță din R. Moldova, RENOVATĂ din banii României, dată în exploatare

Știri 13.03.2018 16:50 Vizualizări1824 Autor: Ziarul National
Încă o grădiniță din R. Moldova, RENOVATĂ din banii României, dată în exploatare Facebook // Ambasadorul României, Daniel Ioniță


Grădinița din satul Zastânca, raionul Soroca, a fost inaugurată astăzi, după ce a fost renovată cu 1,6 milioane de lei din grantul oferit de România.

La instituția preșcolară din Zastânca au fost instalate uși și geamuri noi, au fost efectuate lucrări pe interior (finisarea pereților, tavanelor, reparația și schimbarea pardoselelor), au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare. Totodată, au fost efectuate lucrări de reparație pe exterior (pavaj, instalarea gardului).

De asemenea, banii oferiți de România au ajuns pentru dotarea grădiniței cu mobilier, echipament pentru teren de joacă și pavilioane.

Grădiniţa din satul Zastânca a fost construită în anul 1990, având o capacitate de 45 de locuri. Datorită creşterii natalităţii în această localitate, în anul 2016 primăria Zastânca a apelat la FISM solicitând construcția unei anexe în care ar fi posibilă amplasarea a unei grupe suplimentare de copii. În prezent, grădinița este frecventată de 65 de copii. Printre beneficiarii acestui proiect se numără 130 de părinți și 16 angajați ai instituției, care acum muncesc în condiţii europene.

La eveniment a participat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță: „Am venit cu mari emoții la inaugurarea acestei grădinițe, renovate din banii oferiți de Guvernul României. Am văzut și aici copii foarte frumoși, părinți mulțumiți, educatori și părinți încântați de ceea ce au reușit să realizeze cei de la FISM, împreună cu autoritățile locale, cu sprijinul României. Cred că este important ca acest program să continue. Este important ca prin intermediul fiecărui proiect de acest gen să aducem câte o părticică din Europa în inima și în sufletul locuitorilor din zonă”.

Excelența sa a inaugurat, de asemenea, monumentul în onoarea generalului Stan Poetas, a vizitat cetatea Soroca și Biserica de lemn în stil maramureșan.

„Ploaia de afară nu a fost piedică în calea dorinței noastre puternice și sincere de a marca, și în felul acesta, Centenarul Marii Uniri într-un loc încărcat de istorie și simbolism”, a scris Ambasadorul pe Facebook.

Menționăm că Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro pentru renovarea a peste 900 de grădinițe din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md